Zasedání Evropského kongresu literátů v RSVK v Praze

Zasedání Evropského kongresu literátů v RSVK v Praze

Dne 12. května 2015 se v Literárním salonu Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnilo poslední v této sezóně zasedání Evropského kongresu literátů v ČR pod vedením předsedkyně Evropského kongresu literátů v ČR, členky Svazu spisovatelů Ruska Iriny Sileckoj. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Večer byl věnován devátému vydání literárního almanachu, ve kterém jsou obsaženy materiály VI. mezinárodního festivalu literatury a kultury „Slovanské tradice 2014 na Krymu“ a rovněž vydání prospektu s programem festivalu „Slovanské tradice 2014 v Praze“.

V úvodním slově Irina Sileckaja poděkovala fondu „Russkij mir“ za pomoc ve vydání knih a rovněž nakladatelství „Oleg a Olga Krylovi“ za vydání knih.

Na večeru byli přítomni účastníci festivalu, kteří přednášeli verše a prózu, věnovanou 70. výročí vítězství Velké vlastenecké válce, jež sami vytvořili.

Mezi vystupujícími byl ředitel Ruského domu v Mariánských Lázních Sergej Komkov, básník Mark Bljumental, malířka Larisa Dašková, spisovatel Igor Saveljev a básnířka Leila Džafarovová. Za českou stranu vystoupil Jan Kratochvíl, lingvistka Bronislava Volková a Bela Janoštíková.

Během večera byly promítnuty ukázky dokumentárního filmu „Slovanské tradice 2014 na Krymu“. Účastníkům festivalu byla předána dárková vydání ruské a zahraniční klasiky.

Přátelské setkání bylo již tradičně ukončeno šálkem čaje.

Tento článek je dostupný v: Russian