Odhalení pamětního kamene „Padlým vojákům – internacionalistům a mírotvorcům“ v Praze

Odhalení pamětního kamene „Padlým vojákům – internacionalistům a mírotvorcům“ v Praze

Dne 15. února 2014 se na Olšanských hřbitovech v Praze konal ceremoniál odhalení a posvěcení pamětního kamene „Padlým vojákům – internacionalistům a mírotvorcům“, věnovaného vojákům – internacionalistům a 25. výročí odchodu sovětských vojsk z Afghánistánu. Akce byla připravena z iniciativy společenského sdružení krajanů „Afganvet“ se souhlasem administrace hlavního města Prahy, Ministerstva obrany ČR a za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.
Pamětní kámen byl odhalen vedle pravoslavného chrámu Svaté Bohorodičky. Tabulka s nadpisem „Padlým vojákům – internacionalistům a mírotvorcům“ je v ruském a českém jazyce. Je to památník všem internacionalistům, včetně pěti českých, kteří zahynuli v Afghánistánu.

Ceremoniál zahájil předseda společenského sdružení veteránů války  „Afganvet“ Oleg Gončarov. Poděkoval všem, kdo pomáhal při vzniku památníku na Olšanských hřbitovech. Podtrhnul důležitost uchování objektivních informací o událostech těch let a rovněž památky na sovětské vojáky, kteří zahynuli v Afghánistánu v letech 1979-1989.

Vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza upřímně poděkoval společenskému sdružení veteránů „Afganvet“, které vystoupilo s iniciativou a realizovalo tento projekt. Vyzdvihnul důležitost dané události i nutnost nedopustit překrucování historie.

Senátor Parlamentu ČR Jaroslav Doubrava pověděl o své návštěvě válečné Jugoslávie, kde byl svědkem hrozných následků války. Podtrhnul jak je důležité nedopustit konání válek a transformaci politických krizí ve válečné konflikty.

Dočasně úřadující předseda Koordinační rady ruských krajanů v ČR Anatolij Orlov uctil památku svých kolegů, kteří zahynuli v afghánské válce. Přečetl děkovný dopis sdružení „Afganvet“ od předsedy Výboru Sovětu Federace pro obranu a bezpečnost Federálního shromáždění Ruské federace  Viktora Ozerova a blahopřání veteránům od předsedy Výboru pro otázky vojáků – internacionalistů při Radě vedoucích vlád států-účastníků SNS Ruslana Auševa.

Poté protojerej chrámu Svaté Bohorodičky Vladislav posvětil pamětní kámen „Padlým vojákům – internacionalistům a mírotvorcům“ a přítomní uctili padlé položením květin.

Odhalení pamětního kamene se těšilo zájmu českých občanů i ruských krajanů. Přítomni byli veteráni války z Ruska i zemí SNS, zaměstnanci velvyslanectví Ruska, Běloruska a Ukrajiny, Obchodního zastupitelství RF a ČR, členové Asociace blokádníků Leningradu aj.

Věnec k pamětnímu kameni položili i veteráni Českého svazu bojovníků za svobodu.

Tento článek je dostupný v: Russian