V Praze bude zahájena výstava „Kosmická móda“

V Praze bude zahájena výstava „Kosmická móda“

Dne 31. března 2017 se v Planetáriu Praha uskutečnila tisková konference u příležitosti blízkého zahájení výstavy „Kosmická móda“ ke Dni kosmonautiky. Výstava byla připravena Planetáriem Praha za podpory a organizační pomoci Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Hlavními exponáty výstavy jsou originály skafandrů a oblečení kosmonautů „Sokol KV2“, „Pingvin“ a „Orlan E“, jež poskytla společnost Hvězda. Nyní je kosmonauté používají na mezinárodní vesmírné stanici. Na výstavě jsou rovněž vzory skafandrů z prvních sci-fi filmů o cestování lidí do vesmíru.

Tiskovou konferenci zahájil a moderoval zástupce ředitele planetária a observatoře pan Jan Šifner, jenž podrobně informoval o historii výzkumu a vzniku kosmických skafandrů. Zdůraznil, že první kosmické skafandry byly zkonstruovány koncem 50. let 20. století v SSSR a byly určeny pro psy – první živé tvory, kteří letěli do vesmíru. Sdělil, že moderní skafandr se skládá ze 17 vrstev různě pevných materiálů. Pod vnější skafandr se obléká kombinéza, jež reguluje teplo a je „prošpikována“ sítí trubiček, v nichž cirkuluje voda. Na Zemi celý skafandr váží přibližně 112 kg.

Dále uvedl, že skafandry pro výstup do otevřeného vesmíru prošly od dob „Berkuta“ značnou evolucí. Kosmonauté a astronauté shromáždili mnoho konstrukcí (antény, sluneční baterie aj.). Byla potvrzena možnost úspěšné práce člověka v otevřeném vesmíru. Nakonec poděkoval Ruskému středisku vědy a kultury v Praze a Velvyslanectví RF v ČR za pomoc při organizaci výstavy.

Vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR pan Leonid Gamza informoval o spolupráci s Planetáriem Praha v kosmické tematice. Zdůraznil, že v březnu 2017 se v Rusku i v zahraničí masově slaví 80. výročí první kosmonautky Valentiny Těreškovové, jež v letech 1994 – 2004 stála v čele Roszaruběžcentra – předchůdce Rossotrudničestva. Dále sdělil, že v rámci výstavy 21. dubna 2017 v Planetáriu v 11.30 hod. a v RSVK v Praze v 18:00 hod. proběhne setkání s ruským letcem a kosmonautem, Hrdinou RF, tajemníkem Svazu novinářů Ruska, doktorem práv, profesorem Jurijem Baturinem.

Výstava „Kosmická móda“ potrvá v Planetáriu Praha od 1. dubna do 31. května 2017.

Tento článek je dostupný v: Russian