Muzeum-rezervace „Abramcevo“ představilo výstavy v ČR

Muzeum-rezervace „Abramcevo“ představilo výstavy v ČR

Dne 5. prosince 2019 byly v Ruském středisku vědy a kultury v Praze v rámci Dohody o spolupráci mezi Rossotrudničestvem a Svazem muzeí Ruska zahájeny výstavy ze sbírek Státního historicko – uměleckého a literárního muzea – rezervace „Abramcevo“ „Podoby Gogola“ a „Divadlo začíná od Abramceva!“. Akce byla připravena Státním historicko – uměleckým a literárním muzeem – rezervací „Abramcevo“ za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Akci zahájil zmocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov, který informoval o muzeu – rezervaci a poděkoval zaměstnancům za přípravu zajímavých expozic.

Ředitelka muzea J. Voroninová přivítala hosty a zdůraznila víru, že přivezené expozice budou začátkem dlouhé spolupráce s Ruským střediskem vědy a kultury v Praze.

Kurátorka muzea – rezervace S. Volkovová informovala o výstavě „Podoby Gogola“. „Naše výstava“, sdělila, „je svérázným pokusem přiblížit se ke géniovi Gogola. Abramcovská pověst říká, že Gogol pobýval v usedlosti Abramcevo u Aksakovových v roce 1849 a v roce 1851. V obývacím pokoji četl první část druhého dílu „Mrtvých duší“. Procházel se po starém parku a byl vyrovnaný.“ Podle ní v abramcovské sbírce vznikla tzv. Gogolovská část s portréty spisovatele a ilustracemi k jeho dílům. Tento materiál se stal základem výstavy.  Vše začalo z rytiny A. Venecianova z roku 1834, kde je Gogol zobrazen v mladém rozpuku, něco na způsob Chlestakova, jako kohout s chocholem. Podtrhujeme tuto podobu s ilustracemi N. Kuzmina a M. Rudakova k „Revizorovi“. Vynikající komedie není ojedinělá. Je doprovázena ilustracemi k „Věčeram na chutore bliz Dikanki“, „Mirgorodu“, „Petěrburgskim pověsťam“ P. Sokolova, D. Mitrochina, V. Gorjajeva aj.

Do výstavy „Divadlo začíná od Abramceva!“ jsou zahrnuty skici divadelních kostýmů a scénografie, vytvořené v muzeu Abramcevo. Podrobně o nich informoval vědecký pracovník muzea M. Suvorov. V roce 1843 Abramcevo zakoupil spisovatel S. Aksakov, který zde vytvořil svá nejlepší díla. Tehdy zde pobývali N. Gogol a I. Turgeněv, historik M. Pogodin, herec M. Ščepkin aj.

V roce 1870 Abramcevo zakoupil průmyslník, umělecký a divadelní činitel S. Mamontov. Tehdy zde byli na návštěvě mnozí významní malíři, hudebníci, herci a jiní umělci. Umělecké sdružení těchto mistrů se do historie zapsalo jako Abramcovský umělecký kroužek. Členové kroužku vytvářeli architektonická díla, díla výtvarného a užitého umění, shromažďovali předměty z rolnického života, inscenovali amatérská představení.

V současnosti území Muzea-rezervace „Abramcevo“ zaujímá asi 50 hektarů a zahrnuje památníky architektury XVIII. a XIX. století, park a malebné okolí řeky Vory. Ve sbírkách muzea je více než 25 tisíc exponátů: malby, grafika, sochy, předměty dekorativního a užitého umění, lidového umění a rovněž fotografie a archivy bývalých majitelů usedlosti.

Návštěvníci výstavy děkovali zaměstnancům muzea za zajímavé přednášky a vyjádřili naději, že v příštím roce muzeum – rezervace představí v Praze nové expozice.

Tento článek je dostupný v: Russian