Mezinárodní mládežnický festival „Ulica iskusstv“ v RSVK v Praze

Mezinárodní mládežnický festival „Ulica iskusstv“ v RSVK v Praze

Dne 26. listopadu 2015 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze konal III. mezinárodní mládežnický festival „Ulica iskusstv“ (Ulice umění´), který byl věnován 90. výročí národní diplomacie, které se letos slaví Rossotrudničestvem.

Akce byla připravena organizačním výborem studujících v Praze krajanů a Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Festival „Ulica iskusstv“ (Ulice umění) je v současné době jedním z největších projektů, který má za úkol podpořit mládežnickou tvorbu a umění v nejrůznějších žánrech v Rusku a v zahraničí. Jeho iniciátory byli studenti Petrohradské státní univerzity D. Bryxenkov a A. Potěmkin, kteří organizovali první festival v roce 2012 v Kišiněvě (Moldávie). Později projekt získal mezinárodní úroveň. Jeho realizace se účastnila mnohá města.

Hlavním cílem projektu je spojit co možná největší počet talentovaných lidí z různých měst a zemí pod jednou střechou a ukázat, že v každém koutě planety žijí zajímavé tvůrčí osobnosti. Za dobu své existence projekt uskutečnil okolo 100 různých akcí.

Festival „Ulica iskusstv“ probíhá v ČR v prostorech RSVK v Praze již třetí rok za sebou a rok od roku k sobě poutá stále větší pozornost jak ze strany účastníků, tak i diváků.

Letos v galerii RSVK v rámci festivalu byla otevřena výstava začínajících fotografů a umělců z různých zemí.

Na koncertu festivalu vystoupili se svojí tvorbou i díly oblíbených spisovatelů, básníků a skladatelů mnozí mladí interpreti.

V sále bylo přítomno více než 250 diváků z řad ruské i české mládeže.

Výstava fotografií a malby účastníků festivalu potrvá v RSVK do 1. prosince 2015.

Tento článek je dostupný v: Russian