Všeobecná zkouška z ruského jazyka „Totalnyj diktant“ a 70. výročí vítězství v Praze

Všeobecná zkouška z ruského jazyka „Totalnyj diktant“ a 70. výročí vítězství v Praze

Dne 18. dubna 2015 se v Ruském středisku vědy a kultury (RSVK) v Praze konala vzdělávací akceTotalnyj diktant“. Akce byla organizována  „Meždunarodnym kulturnym institutom KLJUČ“ (Mezinárodní kulturní institut Klíč, MKI), Školou ruského jazyka a literatury Jekatěriny Baženovové za podpory a organizační účasti Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a Kurzů ruského jazyka při RSVK.

Celosvětová akce gramotnosti „Totalnyj diktant“ je organizována Fondem podpory jazykové kultury občanů současně ve více než 550 městech Ruska a v 58 zemích. Účastníkem akce se může stát každý zájemce, který si chce zkontrolovat úroveň svých znalostí v ruském jazyce.

Před začátkem akce účastníky přivítal vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR L.A. Gamza, který zdůraznil, že letos se „Totalnyj diktant“ v Praze koná v předvečer oslav 70. výročí velkého vítězství.

Předsedkyně MKI „KLJUČ“ Anna Jevsinová seznámila účastníky s pravidly akce. Rovněž představila  projekt „Knihovna osudů“ o žijících v Česku veteránech Velké vlastenecké války  a jeho autorku, vedoucí společenské mládežnické organizace  „Pražskoje vdochnověnie“ Annu Rudnickuju. Ta pověděla účastníkům akce o projektu a promítla jim úryvek z filmu.

„Knihovna osudů“ je dokumentární film, který má za úkol uchovat pravdivou památku na Velkou vlasteneckou a 2. světovou válku tak, jak si ji pamatují obyčejní lidé – účastníci: na frontě i v týlu, v těžkých podmínkách blokády a zajetí.

Poté vystoupil veterán Velké vlastenecké války, účastník obrany Leningradu Anatolij Andrejev, který pověděl o složitém životě ve válečném období v blokádním Leningradu. Poděkoval organizátorům a účastníkům za zájem o ruský jazyk a snahu uchovat jej ve svých rodinách pro své děti a budoucí pokolení.

Zájemci se zúčastnili soutěže a odpověděli na otázky veterána o válce.  Vítězům byly předány dárkové publikace o projektu „Knihovna osudů“.

Poté vedoucí  Kurzů ruského jazyka při RSVK Jekatěrina Zubkovskaja poskytla konzultaci o nejčastěji se vyskytujících chybách při psaní diktátu.

Letos účastníci akce psali diktát s názvem „Volšebnyj fonar“ (Kouzelná lucerna), který připravil ruský spisovatel a literární vědec Jevgenij Vodolazkin. Byly to úryvky z jeho ještě nedokončeného románu s pracovním názvem „Aviator“, ve kterých jsou popisovány obrazy z dorevolučního Petrohradu.

Diktát v Praze napsalo více než 60 osob různých věkových kategorií a profesí. Bylo mezi nimi mnoho mládeže, ruských krajanů i občanů zemí SNS a rovněž několik Čechů.

Akce proběhla v přátelské atmosféře a byla komentována místním ruskojazyčným tiskem.

Tento článek je dostupný v: Russian