Literární večer „Puškin a náboženství“ v RSVK v Praze

Literární večer „Puškin a náboženství“ v RSVK v Praze

Dne 21. října 2014 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil literární večer „Puškin a náboženství“. Akce byla organizována Svazem ruskojazyčných spisovatelů v ČR za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Večer zahájil a uváděl prezident Svazu ruskojazyčných spisovatelů v ČR Sergej Levickij, který představil účastníky večera a ohlásil program.

Poté vystoupil sólista oděského divadla „Figaro“, laureát celostátních ruských soutěží Jevgenij Popov (bas), který za doprovodu pedagožky Tbiliské státní konzervatoře Tatiany Cignadze zazpíval romance „Ja těbja ljubil“ a „Dlja běregov Otčizny dalněj“.

V programu pokračovala básnířka, členka Svazu ruskojazyčných spisovatelů v ČR Lejla Džafarovová. Přednesla referát na téma „Puškin a náboženství“, ve kterém uvedla studie kritiků a spisovatelů na dané téma. Součástí referátu byly rovněž úryvky z básní Puškina, ve kterých se ruský básník zmiňoval o náboženství.

Po vystoupení Lejly Džafarovové začala živá diskuse, během které se hosté večera vyjadřovali k projednávanému tématu. O své názory se podělili i členové Svazu ruskojazyčných spisovatelů v ČR I. Saveljev, B. Goldberg aj.

Akce proběhla v srdečné a přátelské atmosféře.

 

Tento článek je dostupný v: Russian