Zahájení XX. ročníku mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy v Praze

Zahájení XX. ročníku mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy v Praze

Dne 15. května 2014 se na Výstavišti v Praze konalo zahájení jubilejního XX. ročníku mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy, jenž probíhá pod záštitou Senátu Parlamentu ČR. Letošního veletrhu se účastní více než 400 nakladatelství z 26 zemí.

Hlavním hostem mezinárodního knižního veletrhu se v roce 2014 stalo Maďarsko. Ceremoniálu zahájení se zúčastnili předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štech, předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jan Hamáček, ministr pro lidské zdroje Maďarska Zoltán Balog, mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Maďarska v ČR Tibor Peto aj.

Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jan Hamáček ve svém vystoupení podtrhnul důležitou roli knihy v životě moderního člověka, především mládeže. Citoval slova významného českého pedagoga, humanisty, spisovatele a veřejného činitele Jana Ámose Komenského: „Nemilovat knihu je stejné jako nemilovat moudrost, nemilovat moudrost znamená stávat se hlupákem.“

Všichni orátoři zdůraznili důležitost a nutnost podobných velkých fór pro rozvoj kulturních styků a vzájemného porozumění mezi zeměmi. Poukázali, že XX. ročník mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy probíhá v roce, kdy si připomínáme řadu výročí: 100. výročí začátku 1. světové války, 25. výročí „sametové“ revoluce, 10. výročí vstupu Česka do Evropské unie aj.

Rusko je důstojně zastoupeno na jubilejní výstavě stánky Federální agentury pro tisk a hromadné sdělovací prostředky Ruské federace a Ruského fondu kultury. Na nich představují knihy taková známá ruská nakladatelství jako „AST“, „Rusič“, nakladatelství dětské literatury „DETGIZ“, „Dětskaja litěratura“, „Drofa-Pljus“, „Samovar“. vydavatelský dům „KompasGid“, Ústřední městská dětská knihovna Arkadije Gajdara z Moskvy, dětský literárně-umělecký časopis „Murzilka“ a dobročinný fond „Illustrirovannyje knižki dlja maleňkich slepych dětěj“.

Zastupitelství Rossotrudničestva je na výstavě představeno stánkem Ruského střediska vědy a kultury v Praze. V něm se mohou návštěvníci seznámit s novinkami a nejlepšími knihami knihovny RSVK, které se objevily v posledním období, učebními materiály a reklamní produkcí kurzů ruského jazyka.

Během 4 dnů v areálu Výstaviště a ve stáncích nakladatelství budou probíhat prezentace nových knih a autorů, tematické přednášky, soutěže, setkání s nakladateli, spisovateli a novináři.

Mezinárodní knižní veletrh v Praze potrvá do 18. května.

Tento článek je dostupný v: Russian