Výstava Muzea světového oceánu „Plachty Ruska“ byla zahájena v RSVK v Praze

Výstava Muzea světového oceánu „Plachty Ruska“ byla zahájena v RSVK v Praze

   Dne 25. března 2019 byla v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze zahájena výstava Muzea světového oceánu „Plachty Ruska“. Akce byla organizována Muzeem světového oceánu ve spolupráci se Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Na 30 fotografiích profesionálního fotografa a novináře V. Vasiljevského jsou zobrazeny známé ruské plachetnice a okamžiky ze života členů posádky. Fantazie diváka a umění fotografa umožňují cestovat pod plachtami na fregatách „Mir“, „Naděžda“, „Štandart“ a nejznámějších lodích na světě „Kruzenštern“ a „Sedov“. Krásné lodě s obdivuhodnou historií odhalují svět putování po mořích. Plachetnice s radostí vítají ve všech přístavech na světě.

Výstavu zahájil zmocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Andrej Končakov, který zdůraznil, že tato výstava zahajuje sérii společných akcí s Muzeem světového oceánu, jež jsou v Česku plánovány na letošní rok.

Poté se prostřednictvím videa k hostům obrátili zástupce generálního ředitele Muzea světového oceánu A. Budanov a vedoucí oddělení historie I. Bojkinová. Informovali o činnosti muzea a jeho bohatých sbírkách. Zdůraznili, že Rusko má největší na světě státní učební plachetnicovou flotilu, na níž probíhá praxe studentů škol, jež připravují kádry pro námořnictvo.

Návštěvníci výstavy se dozvěděli, že Muzeum světového oceánu je prvním komplexním námořním muzeem v zemi, jenž se nachází v Kaliningradu.

Má expozice věnované lodní dopravě, mořské floře a fauně, geologii a hydrologii světového oceánu a rovněž námořní knihovnu a fungující ekologickou stanici.

V Muzeu světového oceánu je možné zhlédnout lodě „Viťaz“, ponorku B-413, vědecko-výzkumnou loď „Kosmonavt Viktor Pacajev“, a rovněž kostru vorvaně, seznámit se se sbírkou historických děl a kotev. Pobočka muzea – ledoborec „Krasin“ kotví v Petrohradu.

Hosté výstavy, mezi kterými bylo mnoho Čechů, děkovali organizátorům za možnost zhlédnout fotografie V. Vasiljevského a vyjádřili přání se podrobněji seznámit s unikátní sbírkou Muzea světového oceánu zde v Česku.

Výstava „Plachty Ruska“ v RSVK v Praze potrvá do 18. dubna t. r.

 

Tento článek je dostupný v: Russian