Vyhlášení výsledků soutěže „Kniguru v Čechii“ proběhlo v RSVK v Praze

Vyhlášení výsledků  soutěže „Kniguru v Čechii“ proběhlo v RSVK v Praze

Dne 23. listopadu 2019 v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze proběhlo vyhlášení výsledků a předání cen vítězům III. ročníku literární soutěže pro děti a mládež „Kniguru v Čechii“. Akce byla organizována Všeruskou soutěží o nejlepší dílo pro děti a mládež „Kniguru“ ve spolupráci se Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Akci zahájili zplnomocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov a ředitelka Školy umění při RSVK v Praze X. Kovalová. Poblahopřáli účastníkům soutěže, informovali o tom, jak vznikla ruská soutěž o nejlepší knihu pro děti a mládež Kniguru a rovněž o soutěžích, které nyní probíhají i za hranicemi Ruska.

V Rusku soutěž o nejlepší ruskou knihu pro děti a mládež “Kniguru” organizuje „Centrum podpory národní slovesnosti“ z iniciativy Agentury pro tisk a média RF již deset let. Díky soutěži se podařilo odhalit jména nových talentovaných dětských autorů a rovněž umožnit přístup dětem a mládeži k současné dětské literatuře, která odpovídá současným reáliím, zodpovídá otázky, které mladé lidi v dnešní době zajímají a při tom zakládá věčné hodnoty – laskavost, dobrosrdečnost, lásku k přírodě, blízkým aj.

Ukázalo se, že i současná mládež čte. Když bylo zjištěno, že v dětské porotě knihy hodnotí děti nejen z Ruska, ale z ještě asi 100 zemí, vznikl nápad organizovat jednotlivé soutěže pro ruskojazyčnou mládež či studující ruský jazyk i v zahraničí. Mladí lidé ve věku do 21 let z různých zemí získali možnost psát recenze na knihy, jež zvítězily či se dostaly do finále jakéhokoli ročníku “Kniguru”.

Letos v ČR probíhala soutěž již potřetí a zapojilo se 24 projektů ve třech nominacích „Individuální recenze“, „Kolektivní recenze“ a „Rodinná recenze“. Zúčastnilo se vice než 50 žáků a studentů z Prahy, Frýdku-Místku, Petrovic u Karviné, Strakonic, Ruského gymnasia z Karlových Varů, Prvního slovanského gymnasia a školy při Velvyslanectví RF v ČR.

Mezi projekty byly jak klasické recenze, tak i díla jiného formátu: video, nástěnky, loutkové a kreslené filmy. Mnohé práce byly bohatě ilustrované.

Práce hodnotila porota, která se skládala ze spisovatelky A. Strokinové, básnířky a učitelky ruského jazyka a literatury L. Svirské, vedoucí Kurzů ruského jazyka při RSVK v Praze L. Nyklové, učitelky ruského jazyka V. Goljakovové, dětské psycholožky a pedagožky, která se spolu s dcerou stala vítězkou „Kniguru v Čechii 2017“ L. Preobraženské a spisovatele V. Fjodorova.

V nominaci „Individuální recenze“ 1. místo vybojoval I. Němčenkov (Střední škola při Velvyslanectví RF v ČR), 2. místo získaly M. Pjankovová (Střední škola při Velvyslanectví RF v ČR) a B. Folterová (Střední škola Petrovice u Karviné), 3. místo obsadila A. Žmaková (Střední škola při Velvyslanectví RF v ČR).

V nominaci „Kolektivní recenze“ 1. místo získali studenti Gymnázia a SOŠ z Frýdku-Místku za nástěnku ke knize “Stěkljannyj šarik” (Sklěněná kulička) I. Lukjanovové. 2. místo obsadili studenti Ruského gymnazia z Karlových Varů za nástěnku ke knize A. Malyševové “Kot zabvěnija” (Kocour zapomnění), 3. místo – studenti Ruského gymnazia z Karlových Varů za nástěnku ke knize V. Ledermanové “Těorija něvěrojatnostěj” (Teorie neuvěřitelností).

V nominaci „Rodinná recenze“ 1. místo jednohlasně vybojovaly dvě sestry z Českých Budějovic A. Košáková a S. Košáková za jimi vytvořený kreslený film podle knihy S. Vostokova „Krivolapy蔓, 2. místo obsadila studentka Střední školy při Velvyslanectví RF v ČR T. Ilimžanová a její maminka Aida za video ke knize S. Vostokova „Krivolapy蔓, na 3. místě se umístila studentka Střední školy při Velvyslanectví RF v ČR M. Samarinová, která za podpory svého bratra a sestry napsala recenzi na knihu N. Daševské “Okolo muzyki” (Kolem hudby).

Ti, kteří obsadili první místa, získali nejnovější elektronické knížky. Držitelé druhého a třetího místa dostali knihy s podpisy autorů. Všichni účastníci získali diplomy na památku.

Tento článek je dostupný v: Russian