Týden ruského umění v RSVK v Praze

Týden ruského umění v RSVK v Praze

Dne 23. ledna 2014 byla v Křišťálovém sále RSVK v Praze zahájena  výstava „Svět bez hranic“ v rámci Týdne současného ruského umění v Česku.

Akce byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR a Celosvětovým fondem umění.

Na výstavě je představeno více než 50 obrazů 15 laureátů „Ruského týdne umění“, který se uskutečnil  v Moskvě ve dnech 17. listopadu – 1. prosince 2013. Díla umělců jsou různorodá, odrážejí pestrost a krásu současného ruského umění.

Malíře a hosty výstavy přivítal vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza.

Generální producent „Ruského týdne umění“, prezident ruského oddělení Celosvětového fondu umění, člen Tvůrčího svazu malířů Ruska Fedor Filkov ve svém vystoupení pověděl o tom, že tento umělecký projekt má pomáhat kulturní výměně mezi ruskými malíři ze zemí SNS a z České republiky.

Svá díla představili členka Tvůrčího svazu malířů Xenia Danilovová (Moskva), producent malířky Larisy Brezinové Ruslan Gorbatěnko (Moskva),, členka Národního svazu malířů Olga Galčinskaja (Ukrajina) a ředitelka Týdne současného ruského umění na Ukrajině Jelena Jaščuková.

Jelena Jaščuková povyprávěla  přítomným o moderním ruském umění a ukázala různé styly klasiky a avantgardu na příkladu vystavovaných obrazů.  Podtrhla důležitou roli konání podobných akcí pro mladé umělce, kteří teprve nastupují svoji tvůrčí dráhu.

Akce měla velký ohlas mezi místní veřejností a ruskými krajany, psalo se o ní v ruskojazyčném tisku. Mezi hosty byl i korespondent ITAR-TASS a filmaři internetového portálu „Integral TV“.

 

Video

Tento článek je dostupný v: Russian