Kulatý stůl «Dětská diplomacie: co můžeme udělat pro mír a spolupráci našich zemí? v RSVK v Praze

Kulatý stůl «Dětská diplomacie: co můžeme udělat pro mír a spolupráci našich zemí? v RSVK v Praze

Dne 29. srpna 2017 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze v rámci mezinárodního projektu „Život je krásný!“ uskutečnil kulatý stůl «Dětská diplomacie: co můžeme udělat pro mír a spolupráci našich zemí? Akce byla připravena MKI Klíč za podpory Velvyslanectví RF v ČR a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Kulatého stolu se zúčastnili žáci a celé delegace, již vystupovali na dětském setkání v rámci 35. zasedání OSN v Ženevě, dobrovolníci XIX. světového festivalu mládeže a studentstva , čeští účastníci turnusu Mezinárodního dětského centra Artek 2017 a rovněž studenti Gymnázia č.1 z města Novosibirsk.

Účastníky kulatého stolu přivítali1.tajemnice Velvyslanectví RF v ČR J. Barančejevová, zástupce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR O. Soloduchin, vedoucí oddělení vědy a školství RSVK V. Novoselovová a předsedkyně vedení MKI Klíč A. Jevsinová.

V rámci kulatého stolu se mladí lidé rozdělili do skupinek a projednali následující témata:

-​ role diplomacie v urovnání složitých politických procesů na mezinárodní aréně („diplomatická služba – světu – mír“);

-​ využití diplomatických principů v každodenním životě člověka (diplomacie jako styl života);

-​ rozvoj vzájemného působení kultur v mládežnickém prostředí.

Podle výsledků mládež připravila krátká vystoupení jménem svých skupin a poté zadala otázky profesionálním diplomatům, kteří byli přítomni na akci.

Poté čeští a ruští účastníci uskutečnili prezentaci. Podělili se o dojmy z pobytu na táboře Artek, kde letos v létě pobývali.

Ředitelka česko-ruské školy Věda A. Pinskaja podrobně informovala o programu a účastnících zájezdu do Kazaně v srpnu 2017 v rámci projektu „Zdravstvuj, Rossija!“

Žáci z Karlových Varů pověděli o účasti na mezinárodním projektu „Tětradka družby – spojení dětí planety Země“.

Na závěr kulatého stolu členové poroty sdělili výsledky soutěže esejí na téma „Mladí diplomaté – diplomaté míru!“ a předali dárky od Velvyslanectví RF v ČR a RSVK v Praze vítězům.

Kulatého stolu v RSVK se zúčastnilo více než 70 žáků a studentů z různých koutů Česka a rovněž jejich vrstevníci z Novosibirsku.

Tento článek je dostupný v: Russian