V Praze se konala premiéra představení „Preobraženije” divadla „NiťJa“ z Jekatěrinburgu

V Praze se konala premiéra představení  „Preobraženije”  divadla „NiťJa“ z Jekatěrinburgu

Dne 23. listopadu 2019 ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze divadlo „NiťJa“ z Jekatěrinburgu představilo komedii „Preobraženije ili Švabrakadabra“ (Proměna či Abrakadabra). Režie – D. Isajev, hráli – D. Isajev, N. Vinogradov. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Láska zemřela . . . Jak často slyšíme od někoho, že láska umřela. Umřela? Co když připustíme, že láska je tvoje nesmrtelnost? Nebo připustíme, že láska je ta božská první příčina světa, kterou každý hledá? Ve svitu Slunce, třpitu Hvězd, šeptání Trávy, v tichu Mlčenlivosti . . .     Ljuska utíkala z domu a Vovčik se domů vracel. Oběma se zdálo, že mají stejnou cestu. Jak se mýlili se ukázalo po několika letech jejich nesmiřitelného protivenství. Nečekaně před manželi vzniklo dilema: buď se rozejdou a budou žít, jak se jim zachce, nebo obětují vše pro záchranu jeden druhého.

Divadlo „NiťJa“se pokusilo vrátit divákům niť života – niť, díky které nekonečná bohatství lidského srdce budou opět přístupna okolnímu světu.

Cílem divadla „NiťJa“ není zabavení prázdného lidského umu, ani jeho odpoutání od shonu každodenních problémů a ostrých otázek bytí, ale naopak zapojení diváka do živého procesu společné tvorby, v jehož neopakovatelném běhu se samostatně řeší neřešitelné protiklady života.

Představení „Preobraženije ili Švabrakadabra“ bylo velmi srdečně přijato pražským publikem. Zhlédlo jej vice než 300 diváků řad ruských krajanů a Čechů, kteří bouřlivě tleskali výkonu herců a režiséra.

Tento článek je dostupný v: Russian