Vzpomínková akce u hrobů 21 rudoarmějců na židovském hřbitově v Teplicích

Vzpomínková akce u hrobů 21 rudoarmějců na židovském hřbitově v Teplicích

Dne 15. září 2017 na židovském hřbitově v Teplicích proběhla vzpomínková akce, věnovaná 75. výročí úmrtí 21 rudoarmějců ve fašistickém zajetí, jejichž hroby byly objeveny během obnovy zanedbané části hřbitova. Akce byla organizována židovskými obcemi Česka a Teplic.

Akce se zúčastnili vedoucí republikových a místních židovských obcí T. Kraus, O. Látal, M. Lichtenštejn, starosta města Dubí P. Pípal, zástupce vedení města Krupka J. Dubský a vedoucí společenské organizace krajanů „Kovčeg – Archa“ A. Orlov. Z ruské strany se akce zúčastnili generální konzul RF v Karlových Varech M. Ledeněv, zástupce Ministerstva obrany RF pro válečné památníky v ČR V. Konnov a zástupce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR O. Soloduchin.

Panychidu za pochované rudoarmějce vedl rabín T. Pulc a diákon Pravoslavné církve českých zemí a Slovenska otec Martin.

Právě T. Pulc vedl práce na obnovení zanedbané části hřbitova a podařilo se mu stanovit přesné místo, kde se nacházely hroby. Informoval, že o hrobech se dozvěděl z vyprávění místních obyvatel. Poté byly v německých archivech nalezeny dokumenty o popravě 21 rudoarmějců. Hledání hrobů se však protáhlo, protože je původně hledali v jiném místě hřbitova. Ve výsledku byly hroby objeveny a na základě německých archivů je možné vyjmenovat ty, co jsou zde pohřbeni. Seznam je publikován poprvé.

Michail Lobanov

Alexej Maslikov

Alexej Brišanov

Ignat Kiriljuk

Ivan Fedosov

Čukučin Tichonov

Michail Džechalidze

Trofim Škoda

Nikolaj Pilipenko

Michail Bersin

Ivan Dorin

Nikolaj Minakov

Ivan Zacepin

Ilja Golubov

Matvěj Laptěv

Nikolaj Sidorenko

Gregor Bondaleton

Pjotr Šumulkin

Nikolaj Šochovzov

Timofjej Skorenko

Pjotr Vlasenov

Nyní Ministerstvo obrany a židovské obce v ČR plánují úpravu hrobů, umístění náhrobků a pamětní desky.

Tento článek je dostupný v: Russian