První den Olympiády v RSVK v Praze

První den Olympiády v RSVK v Praze

7. února 2014 v den zahájení XXII. zimních olympijských her v Soči Ruské středisko vědy a kultury v Praze navštívili maratónci z Ostravy, která v tomto roce získala titul „Město sportu Evropy 2014“.

Skupina českých sportovců v počtu deseti osob včele s inženýrem Jaromírem Horákem proběhla 344 km z Ostravy do Prahy v předvečer zahájení ZOH v Soči. Věnovali svůj běh této významné události a ukončili jej 6. února na ceremoniálu oficiálního otevření v Praze Olympijského parku na Letné.

Dne 7. února 2014 je v Ruském středisku vědy a kultury v Praze uvítal čestný konzul  RF v Ostravě Aleš Zedník, představitel Rossotrudničestva Leonid Gamza, zaměstnanci a hosté RSVK.

Jménem všech účastníků běhu Jaromír Horák přednesl zdravici obyvatel Ostravy olympijskému městu Soči. V ní se, mimo jiné, hovoří že „čeští maratónci se svou sportovní akcí a rekordním během snaží podpořit úsilí všech organizátorů a funkcionářů, kteří připravili tyto Olympijské hry a popřáli, aby jejich snaha byla korunována velkým mezinárodním úspěchem“.

V RSVK se čeští sportovci se zájmem seznámili s výstavou fotografií „Olympijské město Soči“, výstavou plakátů, vytvořených k olympiádě žáky Umělecké školy z Ostravy a rovněž s výstavou dětské kresby žáků 4 ruských škol Prahy, věnovaných této významné sportovní události.

Poté si u šálku čaje a ruských pirožků všichni přítomní  vyměnili své názory na Olympiádu. Na památku o návštěvě  RSVK byl českým maratóncům věnován jeden z maskotů první zimní olympiády v Rusku.

Dne 7. února večer se v RSVK uskutečnil na velkém plátně přímý přenos  zahájení ZOH v Soči, který zhlédlo více než 100 ruských krajanů i českých občanů.

Tento článek je dostupný v: Russian