Vzpomínkový večer na Vladimira Vysockého v RSVK v Praze

Vzpomínkový večer  na Vladimira Vysockého v RSVK v Praze

Dne 29. ledna 2014 v Křišťálovém sále RSVK v Praze proběhl vzpomínkový večer na Vladimira Vysockého „Na začátku bylo slovo“. Akce byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Večer se uskutečnil u příležitosti 76. výročí narození oblíbeného ruského básníka a herce. Zahájil jej ředitel Ruského střediska vědy a kultury v Praze Leonid Gamza, který představil hosty RSVK – známého ruského interpreta písní Vysockého Jevgenije Čulkova z města Nižní Tagil a běloruskou básnířku, interpretku autorských písní Olgu Zalesskuju.

Koncertní program zahájila Olga Zalesskaja. Zazpívala několik svých písní a přednesla vlastní verše. Vše doplnila povídáním o tvorbě Vladimira Vysockého. Pověděla rovněž divákům o sobě a společných vystoupeních s Jevgenijem Čulkovem, kterého zná již mnoho let z festivalů bardské písně. Olga Zalesskaja ukončila své vystoupení písní Vladimira Vysockého „Žili-byli na more“ z filmu „Kontrabanda“, kterou zazpívala společně s Jevgenijem Čulkovem.

Jevgenij Čulkov druhou část koncertu zasvětil známým písním Vladimira Vysockého z různého období. Zpěv byl doprovázen povídáním umělce, který se osobně setkal s Vladimirem Semjonovičem Vysockým. Oddělený blok se skládal z písní, které Vysockij vytvořil pro filmy, z nichž jsou mnohé málo známy.

Jevgenij Čulkov vedl koncert v důvěrném duchu, podělil se s diváky o vzpomínky na setkání s Vladimirem Semjonovičem, jeho matkou Ninou Maximovnou a první manželkou – herečkou Izoldou Konstantinovnou, která žije a pracuje v Nižním Tagilu.

Na koncertě bylo přítomno okolo 70 posluchačů z řad ruských krajanů a místního obyvatelstva, a rovněž zaměstnanci velvyslanectví Běloruska a Ukrajiny.

Hosté RSVK v Praze dlouho děkovali vystoupivším umělcům i organizátorům koncertu za zajímavý večer.

 

Tento článek je dostupný v: Russian