Pamětní večer, věnovaný 70. výročí ukončení blokády Leningradu v RSVK v Praze

Pamětní večer, věnovaný 70. výročí ukončení blokády Leningradu v RSVK v Praze

Dne 27. ledna 2014 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze uskutečnil Pamětní večer, věnovaný 70. výročí úplného osvobození sovětskými vojsky  města Leningrad od blokády německo-fašistickými vojsky. Akce byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR ve spolupráci se Společností blokádníků v Česku a tvůrčím sdružením „Svět umění“.

Večer zahájil vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza, který poděkoval veteránům za jejich osobní účast a vklad do osvobození Leningradu. Přečetl pozdrav gubernátora Petrohradu  V. Poltavčenko  účastníkům obrany a obyvatelům blokádního Leningradu. Účastníci večera  uctili minutou ticha  obyvatele a vojáky Leningradu, kteří zahynuli během blokády.

Rada Velvyslanectví RF v ČR Anatolij Agapov  poblahopřál  hostům a veteránům k pamětnímu datu. Pověděl o akcích, jež probíhají v Rusku i v zahraničí a jsou věnovány 70. výročí  ukončení blokády Leningradu.

Veterány pozdravil i předseda Koordinační rady ruských krajanů v ČR Anatolij Orlov. Pověděl o vzpomínkách svých rodičů, kteří byli přímými účastníky Velké vlastenecké války a obrany Leningradu.

Pamětní večer proběhl formou tvůrčího setkání, během kterého zazněly vzpomínky  a povídání přímých účastníků a očitých svědků událostí minulých let – členů Společnosti blokádníků v Česku Ludmily Sedlákové, Marie Gavendové a Anatolije Andrejeva. Veteráni vyprávěli o nelidských podmínkách života v blokádním městě, kdy před jejich očima umírali příbuzní a jim blízcí lidé. Jejich povídání bylo doprovázeno fotografiemi z válečných archivů, na kterých byly ukázány normy potravin ve válečném období, nehygienické podmínky  a hlad, které panovaly v blokádním Leningradu.

Vzpomínky veteránů – blokádníků  se harmonicky proplétaly s hudebním a poetickým programem, který připravili herci tvůrčího sdružení „Svět umění“. V jejich podání zazněly básně Anny Achmatovové, Jurie Voronova, Olgy Bergolc, Ally Borovikovové a rovněž písně  válečných let.

V rámci večera byla zahájena výstava fotografií „Blokáda Leningradu“, část materiálů které byla poskytnuta veterány-blokádníky.

Po setkání byl ve Velkém sále RSVK promítnut dokumentární film „Blokáda“ režiséra Sergeje Loznicy.

Večer vyvolal velký zájem veřejnosti. Jeho hosty byli zaměstnanci Velvyslanectví RF v ČR, podřízení vojenského atašé, zástupci řady velvyslanectví zemí SNS, studenti Střední školy při Velvyslanectví RF v ČR, místní obyvatelé a ruští krajané.

 

Tento článek je dostupný v: Russian