Vzpomínkový večer na skladatele Vladislava Kladnického v RSVK v Praze

Vzpomínkový večer na skladatele Vladislava Kladnického v RSVK v Praze

Dne 11. března 2017 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal koncert u příležitosti 85. výročí sovětského a ruského skladatele, zasloužilého umělce RSFSR Vladislava Kladnického. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Vladislav Ivanovič Kladnickij (1932 – 2015) vystudoval Leningradskou konzervatoř, třída kompozice. Napsal operu „Italská setkání“ (1962), 8 symfonií a více než 200 populárních písní. Proslavil se i jako skladatel hudby k 60 filmům, mezi kterými jsou: „Sněhurka“, „Nikdy na tebe nezapomenu“, „Hudebníci jednoho pluku“ aj. Od roku 2001 žil v Česku.

Večer zahájil vnuk skladatele, známý klavírista S. Gallin, který přivítal hosty a seznámil je s programem koncertu, sestaveného z děl Vladislava Kladnického.

Koncert byl zahájen skladbou „Junyje zabavy“, kterou S. Gallin zahrál spolu s L. Pavlovovou (housle). Poté spolu s violoncellistou J. Tylmanem zahráli „Sonátu“ a s L. Pavlovovou „Sonátu – fantazii“.

Ve druhé části koncertu vystoupil bard O. Sova, který zazpíval za doprovodu kytary písně V. Kladnického.

Po koncertě manželka skladatele L. Kladnickaja poděkovala hostům a pozvala je do Velkého sálu na film „Stříbrné struny“, ke kterému napsal hudbu V. Kladnickij.

Na akci na počest ruského skladatele bylo přítomno více než 60 osob z řad ruských krajanů a Čechů.

Tento článek je dostupný v: Russian