Svátek jara „Nauryz“v RSVK v Praze

Svátek  jara „Nauryz“v RSVK v Praze

Dne 21. března 2014 se ve Velkém sále RSVK v Praze uskutečnil večer, věnovaný kazašskému svátku  jara a jarní rovnodennosti  „Nauryz“. Akce byla připravena Sdružením kazašské mládeže v ČR „Tamerlan“ ve spolupráci se Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

„Nauryz“ se slaví v Kazachstánu již více než 5 tisíc let. Je to svátek jara, obnovy přírody, začátku nového roku, nového života. Slaví se 22. března v den jarní rovnodennosti.

Vedoucí  Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza přivítal hosty a účastníky večera. Podtrhnul, že svátek jara a jarní rovnodennosti  má společné kořeny v mnoha zemích a slaví se nejen v Kazachstánu, ale i v Rusku. Poblahopřál všem k blížícímu se svátku a popřál divákům příjemnou zábavu.

Moderátoři večera Andrej Kucaj a Bajan Chamitovová v kazašském i ruském jazyce zahájili slavnostní večer verši o jarní přírodě. Hlavní událostí celé akce byla soutěž „Kozy Korpeš – Bajan sulu“ na odhalení nejkrásnějšího a nejtalentovanějšího páru. Účastníky byli ruští a kazašští mladí lidé: Ilja a Rajsa, Vitalij a Ajdana, Daulet a Benazir. Jejich herecké umění a talent oceňovala porota.

Páry v pestrých národních krojích připravily malé divadelní scénky, z nichž každá vypovídala o starých kazašských tradicích a svatebním obřadu. Po ukončení umělecké soutěže páry odpověděly na otázky jeden o druhém.

O přestávkách mezi soutěžními čísly diváci zhlédli kazašské národní tance a hudební díla na kazašských národních hudebních nástrojích. Každé vystoupení studentů bylo odměněno bouřlivým aplausem.

Vítězi soutěže se stali Vitalij a Ajdana.  Získali hlavní cenu soutěže – turistický zájezd do německého Norimberku.  Ilja a Rajsa získali druhé místo a byli pozváni na romantickou večeři do jedné z pražských restaurací. Daulet a Benazir získali cenu útěchy.

Po ukončení slavnostního večera se ve foyeru RSVK uskutečnil dobročinný bazar, na kterém bylo možné ochutnat kazašská a ruská národní jídla. Všechny finance, získané na bazaru, byly odevzdány do fondu pomoci nemocnému kazašskému chlapci Ajlosu Tauanovovi, který se v současnosti léčí ve Velké Británii.

Mládežnický večer proběhl velmi úspěšně. V přeplněném Velkém sále RSVK bylo více než 450 diváků, především kazašské a místní mládeže, ale též ruských krajanů. Mezi hosty byli rovněž zaměstnanci Velvyslanectví Kazachstánu v ČR.

Tento článek je dostupný v: Russian