Koncert mladých umělců Státní pražské konzervatoře v RSVK v Praze

Koncert mladých umělců Státní pražské konzervatoře v RSVK v Praze

Dne 22. března 2014 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze uskutečnil koncert českého Komorního mládežnického orchestru Státní pražské konzervatoře pod vedením Josefa Štefana. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR ve spolupráci se Státní pražskou konzervatoří.

Před začátkem koncertu ředitel Ruského střediska vědy a kultury v Praze Leonid Gamza přivítal studenty konzervatoře na jejich prvním vystoupení na půdě RSVK. Popřál posluchačům příjemné seznámení s mladými talenty Česka, kteří připravili pro tento večer pestrý a zajímavý program.

Koncert českých studentů konzervatoře, z nichž mnozí jsou již laureáty řady mezinárodních soutěží, byl skutečných hudebním svátkem.

Mladý dirigent Josef Štefan s jistotou vedl smyčcový orchestr. Houslistky Markéta Dominikusová a Markéta Nádvorníková virtuózně zahrály sóla ve 3. a 4. koncertě pro housle s orchestrem W.A. Mozarta. Žofie Součková zahrála koncert pro flétnu s komorním orchestrem českého skladatele Josefa Myslivečka a podmanila si diváky svojí hrou na flétnu. Bouřlivým potleskem publikum odměnilo Veroniku Hofmanovou za krásné sólo na klarinet v Tématu s variacemi G. Rosini.

Po koncertě Leonid Gamza jménem všech posluchačů poděkoval mladým talentovaným umělcům za krásné vystoupení a vyjádřil naději na další spolupráci.

V přeplněném Křišťálovém sále  bylo přítomno více než 100 diváků. Většinu tvořili mladí lidé z řad ruských krajanů a Čechů.

Tento článek je dostupný v: Russian