Skladby Mozarta v RSVK v Praze

Skladby Mozarta v RSVK v Praze

Dne 19. února 2015 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil  koncert, věnovaný tvorbě velkého rakouského skladatele Wolfganga Amadea Mozarta (1756 – 1791). Akce byla organizována hudební agenturou „Art Duo Prague“ za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Koncert „Hudební dar Mozartu“ zahájil   laureát mezinárodních soutěží, ruský klavírista a pedagog Filipp Subbotin. Na úvod připomenul jednotlivé fragmenty ze života skladatele, zdůraznil zvláštnosti jeho tvorby, přičemž podtrhnul univerzálnost jeho geniálního talentu. Mozart komponoval ve všech žánrech a formách své doby a neuvěřitelně vyzdvihnul jak operní, tak i komorní a symfonickou hudbu.

Hosté večera vyslechli jak populární, tak i málo známé skladby  rakouského skladatele. V podání Filippa Subbotina zazněly „Fantazie“, „Rondo“, „Adagio“ a jiná díla W.A. Mozarta.

Na koncertě rovněž vystoupila žákyně klavírní školy „Gradus ad Parnassum“ při RSVK Anastasia Kljaginová.  Zahrála menuet, jenž složil otec a první učitel Wolfganga Amadea Leopold Mozart a rovněž „Bolezň kukly“ (Nemoc panenky) z Dětského alba P.I. Čajkovského.

Na koncertě byli přítomni ruští krajané i čeští občané, kteří přišli spolu s dětmi a velmi pozorně  poslouchali hudbu i povídání o velkém rakouském skladateli.

Tento článek je dostupný v: Russian