Výstava „Prostranství čtverce“ v RSVK v Praze

Výstava  „Prostranství čtverce“ v RSVK v Praze

Dne 27. října 2014 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnilo zahájení výstavy  „Prostranství čtverce“.  Akce byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Na výstavě je představeno 22 obrazů člena Svazu malířů Ruska, petrohradského malíře  Georgie Gorského a rovněž díla z keramiky mladé umělkyně, studentky 3. ročníku Institutu designu, dekorativního a užitkového umění a humanitního vzdělání Petrohradu Valerie Zvěrevové.

Výstavu zahájil vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza. Kurátorka výstavy – manželka malíře Alexandra Jegorova, podrobně pověděla o tvorbě autorů, o koncepci a unikátnosti jejich děl. Objasnila, že prostranství čtverce je chápáno jako dokonalý typ uzavřeného prostranství, symbolický obraz  světa a v daném případě – světa malíře Georgie Gorského. Způsob kresby Mistra naplňuje plátna běsněním života, ukazuje jeho přímočarost, zainteresovaný vztah k okolnímu světu a probíhajícím událostem.

Georgij Gorskij již úspěšně absolvoval čtyři personální výstavy, má za sebou vítězství v soutěži „Ruský umělecký týden“ a účast v několika mezinárodních projektech.

Do pojetí výstavy organicky zapadají díla Valerie Zvěrevové, vypracované ve stylu dávných tradic terakotové keramiky. Svojí tvorbou přináší do tohoto uměleckého směru nové moderní znění, které se liší výraznou individualitou. Její dílo „Sedm smrtelných hříchů“ získalo první cenu v kategorii „Student“ na „Ruském uměleckém týdnu“ v roce 2013.

Ruští krajané a čeští občané, kteří navštívili RSVK v Praze, se s velkým zájmem seznámili s vystavenými díly a dlouze besedovali s autory a jejich kurátorkou.

Výstava v Křišťálovém sále RSVK potrvá do 7. listopadu 2014.

 

Tento článek je dostupný v: Russian