Zahájení výstavy „Město ve stylu impresionismu“ v RSVK v Praze

Zahájení výstavy „Město ve stylu impresionismu“ v RSVK v Praze

Dne 25. května 2017 se ve foyeru Ruského střediska vědy a kultury v Praze konala vernisáž výstavy „Město ve stylu impresionismu“ ruských malířů A. Zacharova a V. Šichanova. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR a obrazovou galerií „Galerie BM“ (Karlovy Vary).

Hosty výstavy přivítal vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza a poté předal slovo zástupci obrazové galerie O. Baulinovi, jenž informoval o expozici a jejích autorech.

Hlavním tématem výstavy jsou městské scenérie ve stylu impresionismu. Autoři A. Zacharov a V. Šichanov jsou malíři, na které měla velký vliv Jaroslavlská škola malířství. Oba malíři jsou v současnosti jedněmi z nejlepších krajinářů Ruska.

A. Zacharov – zasloužilý umělec Ruska, člen – korespondent Ruské akademie umění, člen Svazu malířů. Získal zlatou a stříbrnou medaili Ruské akademie umění. Jeho obrazy se nacházejí ve sbírkách muzeí mnoha ruských měst. Tvorba Zacharova zaujímá jednu z předních pozic i ve sbírkách čínských milovníků umění. V novém muzeu moderního umění ve městě Ž´čao (Čína) je pro jeho obrazy vydělen celý sál.

V. Šichanov – člen Svazu malířů Ruska, protojerej, představený chrámu „Sofii Premudrosti Božej“ v Jaroslavli. Jeho obrazy se rovněž nacházejí v mnoha sbírkách ruských muzeí a soukromých sbírkách v Rusku a v zahraničí.

Výstava potrvá v RSVK v Praze do 8. června 2017.

Tento článek je dostupný v: Russian