V Praze představili fotografie laureátů soutěže Andreje Stěnina

V Praze představili fotografie laureátů soutěže Andreje Stěnina

Dne 14. února 2019 byla v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze zahájena výstava fotografií vítězů a laureátů mezinárodní soutěže novinářských fotografií Andreje Stěnina. Soutěž je organizována mezinárodní informační agenturou „Rossija segodňa“ za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

 

Mimořádný a zplnomocněný velvyslanec RF v ČR A. Zmejevskij, který výstavu navštívil, podotkl, že „výstava fotografií vítězů soutěže novinářských fotografií Andreje Stěnina v Praze umožní české veřejnosti a ruským krajanům se nejen seznámit s nejlepšími díly ruských a zahraničních fotografů, ale i uctít památku Andreje Stěnina a jeho kolegů, kteří zahynuli při plnění svých profesionálních povinností“.

Výstavu zahájil zmocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov. Sdělil, že soutěž byla založena v roce 2014 mezinárodní informační agenturou „Rossija segodňa“ pod záštitou Komise RF pro záležitosti UNESCO a koná se již počtvrté. Zdůraznil, že v roce 2018 se soutěže zúčastnilo asi 6000 fotografií ze 77 zemí. „Dnes díky soutěži Andreje Stěnina obracíme pozornost veřejnosti k hrdinství a vysoké profesionalitě lidí, jejichž posláním je novinařina“, řekl A. Končakov.

Vedoucí humanitární skupiny, 1. tajemník Velvyslanectví RF v ČR N. Brjakin vyjádřil přesvědčení, že „zahájení výstavy je významnou událostí, během níž můžeme nejen ocenit umění fotožurnalistů, ale jim též vyjádřit  uznání za to, že seznamují veřejnost s pravdou – pravdou bez překrucování“.

Kurátorka výstavy Andreje Stěnina, vedoucí služby vizuálních projektů mezinárodní informační agentury „Rossija segodňa“   Oxana Olejnik informovala o koncepci soutěže. Jedná se o jedinou soutěž v Rusku, na které mezinárodní společenství fotografů objevuje nová jména ve fotožurnalismu, podporuje a rozvíjí jeho vysoké standardy, tvoří kritéria kvality dokumentární fotografie. Jejím cílem je podpořit mladé fotožurnalisty ve věku 18-33 let v jejich snaze o profesionální umění.

Zvlášť podtrhla, že „zahájení výstavy v Praze je velmi důležité pro účastníky soutěže – mladé fotografy z celého světa. Soutěž napomáhá nejen při budování jejich kariéry, ale umožňuje též ukázat profesionální úspěchy na výstavách v různých zemích“.

Podotkla, že fotografie se do soutěže budou přijímat do 28. února 2019 a organizátoři očekávají i účastníky z Česka. Fotografie budou rozděleny do pěti nominací: „Hlavní zprávy“, „Sport“, „Portrét. Hrdina naší doby“, „Moje planeta“ a nová nominace „Inspirace“. Olejnik popřála mladým českým fotožurnalistům vítězství v soutěži.

Oxana Olejnik rovněž sdělila, že výstava fotografií vítězů je částí turné, které bylo odstartováno začátkem listopadu 2018 v Moskvě. Výstava již byla představena v sídle OSN v New Yorku, Bejrútu, Bruselu, Madridě, Buenos Aires, Tel Avivu, Šanghaji, Kapském Městě a Wej – chaji.

Fotografie výstavy vytvářejí pestrý kaleidoskop žánrů a obrazů –  od publikem oblíbeného „Klikvového srdce“ běloruského fotografa S. Gapona do tkaných vzorů série o uralských Marijcích Rusa F. Telkova a černo-bílé grafiky, vypovídající o fotbalových fanoušcích „Ultras“ italského fotografa A. Alaie.  Na výstavě v Praze je rovněž demonstrována série fotografií ruské fotografky A. Kočetkovové „Jak jsem byla nemocná“ – dokumentární zpráva o dramatickém boji autorky s rakovinou. Kočetkova za ni získala Grand prix soutěže.

Asi tři desítky snímků z Ruska, Německa, Španělska, Itálie, Indie, Iránu, Iráku, JAR, Keni, Turecka, Egypta, Izraele, Bangladéše a Běloruska je možné zhlédnout do 28. února 2019 na výstavě v RSVK v Praze v době, kdy je středisko otevřeno.

Tento článek je dostupný v: Russian