Výstava „Grafika a textil“ byla zahájena v RSVK v Praze

Výstava „Grafika a textil“ byla zahájena v RSVK v Praze

Dne 3. března 2020 byla v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze zahájena výstava „Grafika a textil“ ruské malířky a designérky Iriny Iskry. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Výstavu zahájil zmocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov, který uvedl umělkyni a seznámil hosty s jejím životopisem.

Na výstavě autorka představila textilní výrobky – hedvábné šátky a šaty a rovněž grafiku, akvarely a olejomalby. Její díla jsou charakteristická pestrými motivy květů a výraznými barvami. Podle slov Iriny Iskry čerpá inspiraci ze živé přírody, snaží se ponořit diváka do světa barev. Ve své tvorbě uděluje zvláštní pozornost botanickým formám a rostlinným metamorfózám. Její díla se vyznačují barevností, vysokou profesionalitou a originálními uměleckými řešeními.

Umělkyně vystudovala na Moskevskou státní umělecko-průmyslovou akademii S. Stroganova, působila ve známých muzeích RF, mimo jiné jako malířka – retušérka v Treťjakovské galerii. Zabývala se i pedagogickou činností. V roce 2012 zahájila svůj brend „Irina Iskra – umění na oděvu“. Od roku 2016 je členkou Svazu malířů Ruska.

Návštěvníci výstavy se s velkým zájmem dotazovali umělkyně na podrobnosti její práce a biografie.

Výstava potrvá v RSVK v Praze do 16. března t.r.

 

Tento článek je dostupný v: Russian