Koncert v RSVK v Praze věnovaný 125.výročí Sergeje Prokofjeva

Koncert v RSVK v Praze věnovaný 125.výročí Sergeje Prokofjeva

Dne 22. dubna 2016 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal koncert vážné hudby z cyklu „Poselství umění“, věnovaný125.výročí Sergeje Prokofjeva. Akce byla organizována petrohradským Domem hudby a Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Vystoupily laureátky četných mezinárodních soutěží Natalija Sokolovskaja (klavír) a Polina Borisovová (housle) – účastnice programů petrohradského Domu hudby pod vedením národního umělce Ruska Sergeje Roldugina.

Na začátku koncertu obě umělkyně společně zahrály „Melodii č.3“ a „Ruský tanec“ z baletu „Labutí jezero“ P. Čajkovského. Poté v jejich podání zazněly skladby J. Haydena a F. Chopina.

V hlavním programu zazněla díla Sergeje Prokofjeva. Vyvrcholením večera byly na celém světě velmi známé skladby Prokofjeva „Pochod Monteků a Kapuletů“ z baletu „Romeo a Julie“ a „Pochod“ z opery „Láska ke třem pomerančům“.

Koncerty z cyklu „Poselství umění“ se v RSVK v Praze staly již dobrou tradicí. Mladí interpreti z Ruska pravidelně s velkým úspěchem vystupují v Křišťálovém sále. I tentokrát diváci, kteří přišli na koncert, náležitě ocenili umění ruských hudebnic a odměnili je dlouhým potleskem.

Tento článek je dostupný v: Russian