Mládež z Česka se zúčastnila turnusu mezinárodního mládežnického fóra „Baltijskij Artek“

Mládež z Česka se zúčastnila turnusu mezinárodního mládežnického fóra „Baltijskij Artek“

Ve dnech 15. – 23. července 2015 se v Kaliningradské oblasti uskutečnilo mezinárodní mládežnické fórum „Baltijskij Artek – 2015“. V rámci fóra se konal 3. mládežnický sjezd ruských krajanů, kterého se zúčastnilo 60 krajanů z 32 zemí. Na fóru bylo celkem přítomno okolo 600 lidí.

Vzdělávací program fóra byl především věnován tématu ruské identity a zahrnoval lekce z historie Ruska, dále současnému politickému systému Ruska, kulturnímu dědictví, hromadným sdělovacím prostředkům, ekonomice, občanské společnosti a ruskému světu.

Posluchači měli jedinečnou možnost nejen být na přednáškách, ale zúčastnit se diskuzí s předsedou Výboru Státní dumy Ruska pro vzdělání Vjačeslavem Nikonovem, vedoucí Rossotrudničestva Ljubov Glebovovou, vedoucím Federální agentury pro otázky mládeže Sergejem Pospělovem, generálním ředitelem Všeruského střediska studia veřejného mínění Valerijem Fjodorovem a mnoha jinými veřejnými a politickými činiteli. Příjemným překvapením pro všechny účastníky bylo setkání s ruským režisérem a komentátorem Julijem Gusmanem.

V rámci fóra se uskutečnil vzpomínkový večer, kterého se zúčastnili vysloužilci Velké vlastenecké války Neonila Juchno, Nikolaj Ščerbakov a Nina Demeševová. Večer proběhl v srdečné atmosféře. Veteráni a „baltartekovci“ zpívali frontové písně a přednášeli verše o válce.

Hosty fóra byli představitelé kaliningradského kozáctva, kteří seznámili účastníky se svými tradičními řemesly, písněmi, tanci a hudbou. Mládež z různých zemí měla na vlastní oči možnost uvidět při práci kováře, skláře a hrnčíře. Všichni zájemci si mohli vyzkoušet šití panenek, zpracování vlny a rovněž si vyzkoušet boj s kozáckou šavlí.

Každodenní program fóra se skládal z různých sportovních, intelektuálních a zábavných akcí. Účastníci měli ve svém volnu možnost navštěvovat hodiny herectví, latino amerických tanců a mnohé jiné kroužky, které byly organizovány speciálně pro ně.

Byly pořádány exkurze do Kaliningradu a Světlogorsku, kde se „baltartekovci“ seznámili s místními pamětihodnostmi a historií těchto měst. Ve Světlogorsku, který se stal novou platformou pro pořádání KVN, se delegáti z různých zemí stali diváky generální zkoušky hudebního festivalu „Golosjaščij KiViN – 2015“.

 

Rezoluce

Tento článek je dostupný v: Russian