Svátek jara „Navruz“ v RSVK v Praze

Svátek jara „Navruz“ v RSVK v Praze

Dne 21. března 2015 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil koncert, věnovaný svátku jara  „Navruz“. Akce byla organizována Asociací tatarské kultury v Praze za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

„Navruz“ je svátkem nového roku a jara podle astronomického slunečního kalendáře u tjurkských národů. Je to starodávná národní tradice a slaví se v mnoha zemích.

Akci zahájila vedoucí Asociace tatarské kultury v Praze Elmira Ljapinová. Poblahopřála všem k svátku a uvítala všechny přítomné hosty, mezi kterými byli i přestavitelé tjurkských národů.

Koncert se skládal ze dvou částí. V první mladí umělci zazpívali písně východních národů a zahráli hudební díla na lidových nástrojích. Ve druhé části  se uskutečnila soutěž „Miss východní krasavice“. Efektní žákyně choreografky orientálních tanců Natálie Nikolovové ukázaly divákům pestré kostýmy, umění a krásu orientálního tance.

Akce byla ukončena  slavnostním šálkem čaje, při kterém mohli hosté ochutnat pokrmy národní kuchyně.

V Křišťálovém sále RSVK v Praze se sešlo okolo 100 diváků – především mladých lidí z Ruska a zemí SNS a rovněž místní obyvatelé. Všem se program velmi líbil.

Tento článek je dostupný v: Russian