Oslavy Dne vítězství v ČR

Oslavy Dne vítězství v ČR

Ve dnech 6. – 9. května 2017 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze, v hlavním městě a jiných místech České republiky konaly četné akce u příležitosti 72. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce, osvobození Československa od fašismu a ukončení Druhé světové války v Evropě. Akce proběhly za účasti a organizační podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Dne 6. května přijelo do Prahy více než 200 účastníků motocyklové jízdy „Cesty vítězství – 2017“, organizované ruským hnutím Ruští motorkáři.
Na Olšanském hřbitově navštívili památník rudoarmějců, kteří padli za osvobození Československa od fašismu. Zde je nadšeně uvítalo asi 200 ruských krajanů a obyvatel Prahy. Účastníci motocyklové jízdy položili věnce a květiny k památníku a uctili minutou ticha památku padlých sovětských vojáků – osvoboditelů.
Večer v Ruském středisku vědy a kultury v Praze proběhlo setkání účastníků motocyklové jízdy s veterány Velké vlastenecké války, Druhé světové války, ruskými krajany a Pražany. V RSVK přivítal ruské, české, slovenské, polské, srbské, německé a italské motorkáře mimořádný a zplnomocněný velvyslanec RF v ČR Alexandr Zmejevskij.
Vedoucí jízdy, člen motorkářského klubu „Noční vlci“ A. Bobrovskij srdečně poblahopřál veteránům a všem přítomným ke Dni vítězství a zdůraznil mezinárodní charakter akce. Ujistil je, že mladí lidé Ruska a Evropy budou i nadále uctívat vzpomínku na vojáky, kteří padli při osvobozování světa od fašismu.
Se speciálním programem vystoupil soubor „Legija“, jenž zahrál a zazpíval písně válečných let a písně věnované Velké vlastenecké válce. V přeplněném sále bylo přítomno asi 150 diváků, především Čechů.
Tentýž den se zaměstnanci Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR zúčastnili zahájení výstavy fotografií „Konec Druhé světové války ve Velešíně“, jež proběhlo v Českém Krumlově. Výstava se skládá z fotografií Františka Macha a vypovídá o prvních dnech míru v roce 1945 v jihozápadních Čechách, kde procházela jedna z linií setkání vojsk spojenců – Rudé armády a Američanů.
Dne 8. května 2016 se v Praze konal pochod „Nesmrtelného pluku“, jenž byl organizován českými společenskými organizacemi a organizacemi ruských krajanů. Akce se zúčastnilo více než 2000 lidí z různých zemí – Češi, Poláci, Slováci, Rusové, Bělorusové, Ukrajinci, Moldavané, Kazaši, Uzbeci, Tádžikové, Srbové, Němci aj.
Účastníci pochodu nesli portréty svých příbuzných, kteří bojovali s fašismem v řadách Rudé armády, v armádách spojenců, v 1. československém armádním sboru a v odbojovém hnutí. Včele průvodu nesli portrét Ivana Gončarenko – legendárního tankisty, osvoboditele Prahy, jenž padl při osvobozování hlavního města. Jeho portrét a fotografii posádky tanku č. 24 z Jekatěrinburgu do Prahy přivezli účastníci motocyklové jízdy „Cesty vítězství – 2017“. Spolu s veterány šla v průvodu Zoja Klusáková-Svobodová, dcera Hrdiny Sovětského svazu, Prezidenta ČSSR, velitele 1. československého armádního sboru Ludvíka Svobody. Přítomni byli i zaměstnanci Velvyslanectví RF v ČR, Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a jiných ruských zahraničních institucí.
Průvod prošel přes historická místa města od Loretánského náměstí až do Hradčanského náměstí, kde se nachází vchod na Pražský hrad – symbol české státnosti a rezidence prezidenta ČR.
Na Hradčanském náměstí účastníci pochodu vyslechli slavnostní koncert „Ať vždy bude mír!“. Před zahájením koncertu účastníky a organizátory pozdravili představitel oddělení mezinárodních vztahů Kanceláře prezidenta ČR Petr Pirunčík a vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza.
S velkým koncertním programem vystoupily Plzeňský dětský sbor (ČR) a Dětská pěvecká škola „Alyje parusa“ (Krasnogorsk, RF). Zazněly oblíbené písně válečných let, klasika i lidové písně. Na závěr zazpívali všichni společně v ruském a českém jazyce píseň L. Ošanina „Ať vždy svítí slunce!“
Zájemci se mohli na náměstí zúčastnit protiválečné akce, organizované českým oddělením italské společenské organizace „Barvy za mír“. Děti i dospělí mohli vlastnoručně vyrobit papírového holuba a nechat svoji protiválečnou výzvu na velkých nafukovacích balonech, jež symbolizovaly Zemi.
Akce „Nesmrtelného pluku“ se konaly i v jiných městech Česka – v Brně, Karlových Varech, Ostravě a Teplicích. Každé z nich se účastnilo asi 500 lidí.
Dne 9. května byly na Olšanském hřbitově v Praze položeny věnce a květiny k památníku sovětským vojákům, kteří položili své životy za osvobození českého národa od fašismu. Akce se zúčastnili předseda Poslanecké sněmovny PČR Jan Hamáček, místopředsedkyně Senátu PČR Miluše Horská, náměstek vedoucího administrace prezidenta ČR Petr Mužák a jiné oficiální osobnosti ČR.
Věnce položili: velvyslanec Arménie v ČR Tigran Sejraňan, velvyslanec Ázerbájdžánu v ČR Farid Šafijev, velvyslanec Běloruska v ČR Valerij Kurdjukov, velvyslanec Kazachstánu v ČR Seržan Abdykarimov a velvyslanec RF v ČR Alexandr Zmejevskij. Ceremoniálu se zúčastnili i zaměstnanci Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a jiných ruských zahraničních institucí, zástupci ruských a českých organizací veteránů a společenských organizací.
U příležitosti státního svátku Ruska se na Velvyslanectví RF v ČR tentýž den konala slavnostní recepce. Po ní ve Velkém sále RSVK proběhlo slavnostní shromáždění u příležitosti oslav velkého vítězství, organizované českou společenskou organizací „Klub Rusko“ a Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR, jehož se zúčastnili veteráni Velké vlastenecké války a Druhé světové války, zástupci českých společenských organizací a ruští krajané.
Bouřlivým potleskem účastníci odměnili pozdravení předsedkyně Společnosti Ludvíka Svobody Zoji Klusákové-Svobodové. Shromáždění bylo ukončeno koncertem národního umělce Ruska Olega Pogudina, v jehož podání zazněly populární válečné písně a ruské romance. Na akci bylo přítomno asi 500 hostů.

Tento článek je dostupný v: Russian