Zahájení mezinárodní výstavy „Evropský most“ v RSVK v Praze

Zahájení mezinárodní výstavy „Evropský most“ v RSVK v Praze

Dne 11. března 2014 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze uskutečnilo zahájení mezinárodní výstavy „Evropský most“. Akce byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR ve spolupráci se Svazem malířů Litvy.

Na výstavě jsou zastoupeny obrazy malířů z Běloruska, Německa, Lotyšska, Litvy, Polska, Ruska, Slovenska a jiných evropských zemí, jež byly nakresleny v různém období v rámci již 20 let trvající mezinárodní akce „Expressija Nidy“.

Nida je lázeňské město v Litvě, na pobřeží Baltského moře, na hranicích        s Kaliningradskou oblastí (Rusko). Tam se každoročně konají mezinárodní výstavy, na kterých každý malíř může vyjádřit svoji individualitu, po svém tlumočit magii a přitažlivost tohoto unikátního koutu Litvy. Sem každoročně přijíždějí malíři ze sousedních evropských zemí. Díky tomu byla vytvořena velká sbírka grafik a maleb, ve které převažují díla expresivního zaměření.

Na zahájení výstavy vystoupil vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza, který přivítal  litevské malíře Sauljuse Kruopise, Juozase Pranckjavičuse a Arturace Savickase.

Člen Svazu malířů Litvy, iniciátor a organizátor  mezinárodní akce „Expressija Nidy“ Sauljus Kruopis poděkoval Ruskému středisku vědy a kultury v Praze za srdečné přijetí a hostům a divákům za zájem, který projevili k vystaveným obrazům.

Podrobně pověděl o projektu, který existuje již dvacet let a každoročně umožňuje divákům z různých zemí uvidět nová grafická díla a malby, nakreslené v přírodě na březích  Baltského moře. Podtrhnul, že myšlenka mezinárodní akce v Nidě je inspirována tvorbou známých německých malířů expresionistů, kteří zvěčnili krásy Nidy na mnoha svých plátnech před více než sto lety.

Tradice expresionismu umožňují malířům z různých zemí volně a odvážně vyjadřovat své vize. Jsou výrazně představeny v mnoha dílech, které byly přivezeny do Prahy do RSVK. Výstava 40 obrazů, které předávají osobitou krásu pobaltské přírody, je instalována nejen v Křišťálovém sále, ale i ve hlavním foyeru RSVK v Praze.

Diváci, mezi nimiž bylo mnoho mládeže a ruských krajanů, projevili opravdový zájem o díla a zadali mnoho otázek malířům – autorům vystavovaných obrazů.

Výstava potrvá do 15. března 2014.

 

Tento článek je dostupný v: Russian