Koncert mužského sboru Vídeňské společnosti Franze Schuberta (Rakousko) v RSVK v Praze

Koncert mužského sboru  Vídeňské společnosti Franze Schuberta (Rakousko) v RSVK v Praze

Dne 20. listopadu 2013 se ve Velkém sále RSVK v Praze uskutečnil koncert mužského sboru  Vídeňské společnosti Franze Schuberta pod vedením Fritze Bruckera. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Hosty z hlavního města Rakouska přivítal ředitel RSVK v Praze  Leonid Gamza. Poděkoval sólistům  Státní opery Praha Tachire Menaždinovové (soprán) a Juriji Kruglovovi (bas), kteří rovněž vystoupili v zajímavém hudebním projektu.

Na koncertě zazněla na celém světě známá díla Franze Schuberta, Wolfganga Amadea Mozarta, Giuseppe Verdi, Charlese Gounoda, Richarda Wagnera a dalších  západoevropských skladatelů. Fritz Brucker, vedoucí 40 členného pěveckého sboru, se projevil nejen jako výborný dirigent, ale i jako dobrý znalec hudby a moderátor, kterému se podařilo předat divákům své znalosti a lásku k autorům hraných děl.

Obzvlášť na diváky zapůsobila scéna v chrámu z opery G. Verdi „Aida“. V ní spolu s hosty z Vídně, kteří zazpívali sborovou árii egyptských kněží, vystoupila  sólistka  Tachira Menaždinovová v roli Aidy a rovněž baletka Sára Mesárošová jako egyptská tanečnice. Bouřlivě diváci aplaudovali i scéně z opery Ch. Gounoda „Faust“, ve které vystoupili Tachira Menaždinovová jako Markétka a Jurij Kruglov jako Mefistofeles. Na klavír je doprovázela Nina Paul (Rakousko).

Koncert mužského sboru byl ukončen lehkými a všemi oblíbenými melodiemi z operety Veselá vdova F. Lehára a Pochodem Radeckého J. Strausse. Diváci se radostně přidávali ke zpěvu rakouských hostů.

Na akci bylo přítomno více než 100 diváků z řad ruských krajanů, místních obyvatel i zástupců velvyslanectví zemí SNS.

Tento článek je dostupný v: Russian