Koncert ke Dni diplomata Ruska v RSVK v Praze

Koncert ke Dni diplomata Ruska v RSVK v Praze

Dne 4. února 2014 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze uskutečnil koncert věnovaný Dni diplomata Ruska. Akce byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.
Ruští umělci – sólistka Voroněžského divadla opery a baletu Irina Romanovskaja (soprán) a její mladí kolegové Darja Kudritskaja (mezzosoprán) a Alexandr Simakov (baryton) vystoupili v předvečer profesionálního svátku diplomatů, který se oficiálně slaví 10. února.
Koncert moderovala Irina Romanovskaja, která v současnosti vyučuje v Moskvě a hodně koncertuje. Poblahopřála všem přítomným diplomatům k jejich svátku, podtrhla důležitost jejich profesionální činnosti. Rovněž pověděla o tom, že s ní vystupující mladí umělci věnovali koncert ještě jedné důležité události – nadcházejícím XXII. ZOH v Soči. Posluchače si podmanila svým šarmem a uměleckým podáním nejen známých árií z oper G. Pucciniho a W.A. Mozarta, ale i ruských romancí na hudbu S. Rachmaninova, M. Balakireva a P. Čajkovského.
Společně s ní v RSVK v Praze vystoupili i mladí talentovaní umělci, laureáti mezinárodních soutěží Alexandr Simakov a Anastasija Kurbatovová. Jsou žáky Lady Atlantové, která v současné době učí v Moskevském uměleckém institutu. Za doprovodu Anastasije Kurbatovové Alexandr Simakov spolu s Irinou Romanovskoj zazpívali duet Zerliny a Dona Giovanniho z opery W.A. Mozarta Don Giovanni. Alexandr Simakov potěšil pražské publikum i jinými skladbami ruských skladatelů: A. Rubinštejna, S. Rachmaninova, P. Čajkovského aj.
Klavíristka Anastasija Kurbatovová nejen doprovázela své kolegy na klavír. V jejím sólovém podání zaznělo Nocturno F. Chopina.
Krásný hlas i umění mladé pěvkyně Darji Kudritskoj si všechny podmanily. V jejím emocionálním podání nově zazněla známá díla ruské a zahraniční klasiky.
Na koncertě v Křišťálovém sále RSVK v Praze bylo přítomno více než 50 diváků. Mezi nimi byli zaměstnanci Velvyslanectví RF v ČR a zemí SNS, ruští krajané i místní obyvatelé.

Tento článek je dostupný v: Russian