Večer „Pět novel o lásce“ v RSVK v Praze

Večer „Pět novel o lásce“ v RSVK v Praze

Dne 6. března 2015 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal  poetický večer  „Pjať novell o ljubvi“ (Pět novel o lásce) v podání pracovnice Muzea historie Petrohradu, historičky kultury a klavíristky Valerije Vasiljevové.  Akce byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Večer se uskutečnil v předvečer Mezinárodního dne žen 8 března a byl věnován tématu lásky – podivuhodným ženám a múzám velkých skladatelů a spisovatelů XIX.století. Ženám, které rozdělily se svými milými jejich nelehký osud a které je inspirovaly k vytvoření mistrovských děl.

Z vystoupení Valerije Vasiljevové se posluchači dozvěděli mnoho nového a zajímavého o hudební tvorbě  a osudových setkáních Alexandra Aljabjeva s Jekatěrinou Ofrosimovou, Michaila Glinky s Jekatěrinou Kern., Fryderyka Chopina s George Sandovou, Ference Liszta s Karolínou Witgenstein (za svobodna Ivanovskou). Jedna z autorských novel byla věnována  tragickému příběhu lásky významného ruského diplomata, spisovatele a hudebníka Alexandra Gribojedova a Niny Čavčavadze.

Během večera v podání Valerije Vasiljevové zazněla kouzelná romantická hudba – variace Michaila Glinky na téma proslaveného Aljabjevova „Slavíka“, nokturna  „něžného génia harmonie“ Fryderyka Chopina, „ Sny lásky“ Ference Liszta a dva valčíky Alexandra Gribojedova, které vytvořil v době psaní komedie „Gore ot uma“ (Hoře z rozumu).

Na závěr večera Valerije rozdala v sále přítomným ženám vějíře a naučila je tajemnému jazyku tohoto malého, ale v 19. století velmi potřebného dámského doplňku.

Tento článek je dostupný v: Russian