Výstava Jekatěriny Rožděstvěnské v RSVK v Praze

Výstava Jekatěriny Rožděstvěnské v RSVK v Praze

Dne 13. září 2013 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze uskutečnila vernisáž výstavy Jekatěriny Rožděstvěnské „Soukromá sbírka“ (Častnaja kollekcija).

„Soukromá sbírka“ Jekatěriny Rožděstvěnské je vlastně galerie portrétů našich významným spoluobčanů. Nápad Jekatěriny spočívá v tom, že představuje hvězdy  ruského šoubyznysu – politiky, herce, hudebníky a sportovce – jako hrdiny  známých obrazů Rembrandta, Durera, Velasqueze, Renoira, Moneta, Vrubela aj. velkých malířů. Pestré a zajímavé fotografické portréty jsou vytvořeny jako velké obrazy, natištěny na plátně a pokryty lakem.

Základem projektu „Soukromá sbírka“ je nový nápad – docílit potřebné umělecké obraznosti pomocí fotografie a počítačových technologií, které odhalují lákavé perspektivy pro tvorbu.

Jako modely Jekatěriny Rožděstvěnské v „Soukromé sbírce“ vystoupili hudebník V. Spivakov a operní pěvkyně J. Obrazcovová, politik V. Žirinovskij a operní pěvkyně L. Kazarnovskaja, herečka I. Čurikovová, šachista A. Karpov, pěvec J. Kobzon, modelér V. Judaškin a mnozí jiní.

Akci zahájil vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza, který hosty v krátkosti seznámil s uměleckou dráhou umělkyně a pověděl o jejích dílech.

Poté si vzala slovo sama autorka – Jekatěrina Rožděstvěnskaja, která podrobně pověděla o své práci, o tom, jak vznikl nápad vytvořit podobný projekt. Rovněž se s hosty podělila o zajímavé epizody ze svého života, odpověděla na četné dotazy.

Čestnými hosty výstavy byli mimořádný a zplnomocněný velvyslanec RF v ČR Sergej Kiselev, velvyslanec Běloruské republiky v ČR Vasilij Markovič a manželka zástupce Ruska při OBSE Irina Kelinová.

Vernisáže a setkání s J. Rožděstvěnskou se zúčastnili  zaměstnanci Velvyslanectví RF v ČR a jiných ruských zahraničních organizací, ruští krajané i čeští občané.

Výstava potrvá do 20. září 2013.

Tento článek je dostupný v: Russian