Umělecký večer Vasilije Lanového RSVK v Praze

Umělecký večer Vasilije Lanového RSVK v Praze

Dne 21. listopadu 2014 se ve Velkém sále  Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil večer národního umělce Ruska Vasilije Lanového. Akce byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR za podpory Velvyslanectví RF v ČR.

Významný ruský herec si získal lásku miliónů svých spoluobčanů a mnoha diváků z různých zemí. Vytvořil více než 80 rolí v ruských filmech a divadelních představení Moskevského akademického divadla J. Vachtangova. Večer se stal skutečným svátkem pro ruské krajany i české diváky. Na setkání s oblíbeným umělcem přišli lidé různých věkových kategorií – od veteránů války do žáků základních škol. Ve Velkém sále  RSVK, kam se vejde 380 diváků, v tento večer nebylo ani jedno volné místo.

Vasilij Lanovoj se s diváky podělil o vzpomínky na své válečné dětství. Při tom citoval slova ruského spisovatele Karamzina o tom, že děti války se vždy rychleji stávají dospělými a umějí rozeznat pravdu od lži. Je zřejmé, že s tímto je ve velké míře spojeno neobvyklé charisma herce.

Vasilij Lanovoj pověděl o svých prvních rolích ve filmu (film „Atěstat zralosti“ (Maturita) a „Pavka Korčagin“(Pavel Korčagin), o době studií v Divadelním učilišti Ščukina, kde v současné době sám vyučuje a o velkým Jevgenijem Vachtangovem vytvořeném oblíbeném divadle, kterému herec hrdě slouží již více než 60 let. Během večera byly divákům promítnuty úryvky z filmů „Pavka Korčagin“, „Vojna a mír“, „Anna Kameninová“, „Oficery“ (Důstojníci) a mnoha jiných, ve kterých mistrovsky hrál Lanovoj.

Další část večera Vasilij Lanovoj věnoval čtení úryvků z děl Lva Tolstého, přednesu veršů A. Puškina a básníků z období Velké vlastenecké války.

Umělecký večer ukončil velký ruský herec písní z filmu „Oficery“, kterou celý sál poslouchal vestoje a zpíval s ním.

Po akci herec obdržel kytice květin od vděčného publika, rozdával autogramy, odpověděl na četná slova díků od diváků, kteří se dlouho nechtěli rozloučit s milovaným umělcem.

Vasilij Lanovoj dal několik interwiev novinářům místních ruskojazyčných hromadných sdělovacích prostředků.

 

Tento článek je dostupný v: Russian