Prezentace nové knihy Viktora Kazakova „Smetaja archivnuju pyl“ v RSVK v Praze

Prezentace nové knihy Viktora Kazakova  „Smetaja archivnuju pyl“ v RSVK v Praze

Dne 2. října 2014 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze uskutečnila prezentace nové knihy „Smetaja archivnuju pyl“ (Smetaje archivní prach) ruského spisovatele Viktora Kazakova, který žije v Česku. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Nová kniha je věnována  památce zaměstnankyně Moldavského republikového archivu Inny Josafovny Těrechinové. Je napsána v žánru dokumentárních povídek a zahrnuje 3 povídky, ve kterých autor vypráví o životě lidí za sovětské éry. Próza Viktora Kazakova je plna dobrého humoru, kriticky popisuje život v SSSR.

Během besedy na večeru vystoupili: básník Mark Bljumental, spisovatel Viktor Saveljev, redaktor knihy  Andrej Fozikoš a čtenářka Ludmila Petuchovová. Ti všichni poděkovali autorovi za zajímavé nové dílo. Andrej Fozikoš zvlášť vyzdvihnul povídku „Solo na baritoně“, ve které je, dle jeho mínění, obsažena hluboká filozofie  o předurčení člověka, o tom, proč člověk žije na světě. Přečte-li čtenář tuto knihu, možná se zamyslí o smyslu svého života a pokusí se najít sama sebe v tomto nelehkém světě.

Na prezentaci nové knihy byli přítomni členové Svazu ruskojazyčných spisovatelů v ČR, ruští krajané a milovníci tvorby Viktora Kazakova. Večer proběhl v srdečné atmosféře.

Tento článek je dostupný v: Russian