Večer permsko-uralského krajanského spolku v RSVK v Praze

Večer permsko-uralského krajanského spolku v RSVK v Praze

Dne 2. října 2014 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze v rámci festivalu “Permské období II” uskutečnilo setkání členů permsko-uralského krajanského spolku s básnířkou a malířkou z Permu Galinou Voronovovou. Akce byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR ve spolupráci s permsko-uralským krajanským spolkem za podpory novin „Pražskij tělegraf“ a časopisu „Čechia segodňa“.

Setkání zahájila rodačka z Permu Olga Kondrašinová, členka redakční rady  časopisu „Čechia segodňa“ a organizátorka festivalu “Permské období II”. Představila hosta večera  Galinu Voronovovou, která již dlouho studuje starobylou kulturu Uralu, obnovuje z hlíny vyrobené medailony ve stylu tak zvaného „permského zvířecího stylu“ a rovněž píše verše, hry pro dětské divadlo a pohádky, které předávají ducha rodné země.

Galina Voronovová srdečně poděkovala krajanům za pozvání do Prahy. Předvedla předměty unikátního starého umění národa Komi – „zvířecí styl“, jehož počátky sahají do dávných dob – období paleolitu.

Je to umění lití nevelkých kovových destiček se zobrazením  kultovních zvířat a  s ještě tajemnějším zobrazením člověka-zvířete, které byly ve velkém množství nalezeny a archeologové je stále nacházejí na obsáhlém území za Uralem. Figurky jsou nejčastěji vyrobeny z bronzu, mědi a stříbra.

Malířka a bardka Larisa Dašková, která již dlouho žije v Česku, zazpívala za doprovodu kytary písně na verše vynikajícího básníka – krajana Alexeje Rešetova.

Na konci večera Galina Voronovová věnovala na památku každému z účastníků setkání keramický medailon, který sama vytvořila ve stylu „permského zvířecího stylu“.

Tento článek je dostupný v: Russian