Večer Permsko-uralského krajanského spolku v RSVK v Praze

Večer Permsko-uralského krajanského spolku v RSVK v Praze

Dne 25. června 2014 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze konalo literárně-hudební divadelní představení „Jurjatin – osudové město“ na motivy děl Borise Pasternaka a Antona Čechova v podání herců studia „Mir iskusstva“ pod vedením Světlany Suvorovové. Akce byla připravena Permsko-uralským krajanským spolkem za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.
Setkání zahájila redaktorka časopisu „Čechia segodňa“ Olga Kondrašinová, která se rovněž narodila v Permu a jednou z organizátorů festivalu „Permské období 2“.
Představení bylo zahájeno čtením úryvků z románu „Doktor Živago“. Právě v tomto románu se poprvé objevila upomínka o vymyšleném městě Jurjatině, jehož prototypem bylo zřejmě město Perm. Součástí představení byly rovněž úryvky hry Antona Čechova „Tři sestry“, jejíž děj by se podle určitých odborníků mohl rovněž odehrávat právě v Permu.
Herci doplnili poezii a prózu Borise Pasternaka a Antona Čechova zajímavými fakty z historie psaní klasiky jejich děl a rovněž z historie města Perm. Hostům byly demonstrovány fotografie, které vypovídají o krásách a památkách města a jeho okolí. Ve foyeru RSVK návštěvníci mohli zhlédnout výstavu fotografií současných permských fotografů.
Literární čtení bylo doprovázeno hrou na kytaru. Několik básní Borise Pasternaka s vlastní hudbou zazpívala malířka a bard Larisa Dašková, která nyní žije v Praze, ale narodila se v Permu.
Ruští krajané i Češi, kteří se zúčastnili představení, se zájmem zhlédli nové představení. Mnohá slova díků byla vyřčena na adresu umělecké vedoucí studia „Mir iskusstva“ Světlany Suvorovové, herců a rovněž organizátorů festivalu „Permské období 2“.

Tento článek je dostupný v: Russian