První panevropský festivalový maratón v Praze

První panevropský festivalový maratón v Praze

Ve dnech 15. – 17. června se v hlavním městě České republiky Praze  konaly akce prvního panevropského „Festivalového maratónu-2014“, jehož organizátorem je Parlamentský evropský klub Ruska. Maratón se konal za podpory Rady federace Ruské federace a Federální agentury Rossotrudničestvo.

První panevropský festivalový maratón je sérií kulturních akcí, jež se uskuteční v červnu 2014 na území Ruska a mnoha zemí Evropy – Lotyšska, Česka, Slovenska, Rakouska, Velké Británie, Portugalska a Malty. Festivalový maratón probíhá v rámci „Roku kultury“, jenž byl vyhlášen prezidentem Ruska Vladimirem Putinem.

Cílem projektu je ukázat jednotu evropského kulturního prostoru od Uralských hor v Rusku po Atlantický oceán. Jeho hlavním heslem  je „Evropská kultura bez dělících čar“.  V rámci „Festivalového maratónu – 2014“ se budou konat koncerty, výstavy, umělecké večery a rovněž mezinárodní kulaté stoly a konference, věnované různým aspektům evropské kultury – základu evropské civilizace, její přítomnosti a budoucnosti.

Festival odstartoval 12. června v Permu, kde se uskutečnily četné poutavé akce. Prvním zahraničním městem panevropského „Festivalového maratónu-2014“ bylo hlavní město  Lotyšska Riga, která byla letos vyhlášena „Kulturním hlavním městem Evropy 2014”.

Maratón byl v Praze zahájen 15. června festivalem ruských dokumentárních filmů. Na zahájení vystoupili  členové oficiální ruské delegace – zástupce předsedy Výboru Rady federace pro mezinárodní otázky (Horní komory Parlamentu Ruské federace) Andrej Klimov, člen Výboru Rady federace pro mezinárodní otázky Viktor Lopatnikov a rovněž zástupce Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza.  Tento den byly divákákům promítnuty dva filmy “Hodina tance” a “Evakuační román” režisérů Pavla Pečenkina a Borise Karadževa. Za tři dny čeští diváci zhlédli 17 filmů.

Dne 16. června se uskutečnilo oficiální slavnostní zahájení prvního panevropského „Festivalového maratónu“ v Praze, které proběhlo v Primátorské rezidenci v Městské knihovně. Zúčastnili se jej a vystoupili – zástupce předsedy Výboru Rady federace pro mezinárodní otázky Andrej Klimov, člen Výboru Rady federace pro  mezinárodní otázky Viktor Lopatnikov, velvyslanec RF v ČR Sergej Kiselev, zástupce primátora  pro kulturu Václav Novotný a členka Rady Rižské dumy pro vzdělání, kulturu a sport Světlana Savickaja.

Zástupce předsedy Výboru Rady federace pro mezinárodní otázky Andrej Klimov předal pamětní medaile zástupci primátora  pro kulturu Václavu Novotnému (ČR), mimořádnému a zplnomocněnému velvyslanci RF v ČR Sergeji Kiselevovi (RF), předsedovi Česko-ruské společnosti Tomáši Lukavskému (ČR) a vedoucí Kurzů ruského jazyka při RSVK v Praze Jekatěrině Zubkovské (Ukrajina).

Hlavní událostí ceremoniálu bylo slavnostní předání Rigou Praze symbolu maratónu – unikátního žezla, jež bylo vytvořeno v Permu podle zvláštní (vesmírné) technologie s použitím titanu. Je v něm též uschován kousek reliktního stromu, starého 250 milionů let, jež patří do permského geologického období.

Tentýž den se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze  uskutečnilo zahájení výstavy fotografií „Točka zrenia“ (Názor). Na ní je vystaveno  okolo 100 fotografií členů permského oddělení Svazu umělců Ruska, věnovaných  rodnému kraji a krásám Uralu. Jsou zde zastoupeny i fotografie umělců z Moskvy, Petrohradu, Nižního Novgorodu, Kirova, Samary, Vologdy a jiných měst evropské části Ruska.

Na zahájení výstavy vystoupili zástupce předsedy Výboru Rady federace pro mezinárodní otázky Andrej Klimov, člen Výboru Rady federace pro  mezinárodní otázky Viktor Lopatnikov, členka Rady Rižské dumy pro vzdělání, kulturu a sport Světlana Savickaja a ředitel Ruského střediska vědy a kultury v Praze  Leonid Gamza.

Akce v Praze byly ukončeny 17. června promítáním ruských dokumentárních filmů. V tento den diváci zhlédli filmy Alexeje Romanova  „Gorlanova ili Dom so vsemi něudobstvami“ (Gorlanovová či Dům se vším nepohodlím – 2008), Julie Panasenkové „OUTRO“ (2011) Olgy Stefanovové „Zimovka“ (Zimoviště – 2010), Vladimira Levina „Krutaja Rimma“ (Statečná Rimma – 2010) aj.

Výstava fotografií v RSVK potrvá do 22. června 2014.

 

Tento článek je dostupný v: Russian