Koncert „Zvuky španělské hudby“ v RSVK v Praze

Koncert „Zvuky španělské hudby“ v RSVK v Praze

Dne 20. června 2014 ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal koncert ruských umělkyň – pěvkyně Ilony Pavlovové (Moskva) a interpretky španělských tanců flamenco Jeleny Gordonové, která momentálně žije v Praze. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Mladá pěvkyně, absolventka Ruské univerzity divadelního umění (GITIS) Ilona Pavlovová, se kterou se diváci RSVK poprvé seznámili na jednom z koncertů v roce 2013, tentokrát v Praze představila bohatý program, plně věnovaný španělské hudbě. Na klavír umělkyni doprovodila klavíristka, laureátka mezinárodních soutěží Roza Chlebnikovová. Na večeru zazněly známé, ale i málo hrané písně skladatelů Manuela de Falla, Enriqua Granados, Fernanda Obradors, Consuely Velasquez, Federico Garsíi Lorcy aj.

Pěvecká čísla se střídala s temperamentními tanci flamenco, které mistrovsky tančila Jelena Gordonová.

Na koncertě rovněž vystoupila profesorka Mezinárodní pražské konzervatoře Tachira Menaždinovová, která za doprovodu španělské hudby přednesla několik

básní Federico Garsíi Lorcy.

Koncert uváděl český filolog a hudebník Vladimír Franta.

Diváci náležitě ocenili umění interpretů a samotnou myšlenku koncertu, který zahájil nový cyklus „Hudba národů světa“ na scéně RSVK v Praze.

 

Tento článek je dostupný v: Russian