Výstava „Pod milým nebem vlasti mé“ v RSVK v Praze

Výstava  „Pod milým nebem vlasti mé“ v RSVK v Praze

Dne 28. března 2014 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze uskutečnilo zahájení výstavy  „Pod milým nebem vlasti mé“. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR ve spolupráci s nekomerční organizací „Usaďba chudožnikov“ z Nižního Novgorodu.

Na výstavě jsou představeny obrazy člena Svazu malířů Ruska, grafika  Alexeje Mjasnikova, nakreslené technikou „guaš“. Každý obraz má originální námět a zobrazení, které unášejí diváka do světa krásné ruské přírody.

Výstavu zahájil vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza.

Předsedkyně nekomerční organizace „Usaďba chudožnikov“ Nina Gorjunovová povyprávěla o neopakovatelné přírodě okolí Nižního Novgorodu, promítla na plátně fotografie, jež odrážejí přírodu tohoto kraje a venkovské scenérie v různých ročních obdobích. Seznámila diváky s Alexejem Mjasnikovem a dalšími členy „Usaďby chudožnikov“ – malířem Dmitrijem Ganinem a členy Svazu fotografů Ruska Georgijem Achadovem a Sergejem Čadovem. Pověděla též o dobročinné činnosti organizace a malbě v přírodě, kterou organizuje pro děti.

Poté vystoupil autor – člen Svazu malířů Ruska Alexej Mjasnikov, který pověděl o svých obrazech a pozval diváky, aby se seznámili s výstavou.

Všechny obrazy jsou na vysoké umělecké úrovni. Historička umění, členka Svazu malířů Ruska Irina Marševová je následně ohodnotila „Zdrženlivost při výběru zobrazovacích  prostředků odhaluje obraznost tvorby. Konvence plastického jazyka zesiluje dramatičnost prožitků. Stébla rostlin, kvítka čekanky, delikátními, a proto drahocennými akcenty svítí na pozadí širokých dynamických, nanesených suchým štětcem, skvrn barvy.“

Na zahájení výstavy bylo přítomno okolo 40 návštěvníků. Mezi nimi byli Češi i ruští krajané, kteří se s velkým zájmem seznámili s vystavovanými obrazy a besedovali s autorem děl a jinými ruskými malíři.

Výstava potrvá do 5. dubna 2014.

Tento článek je dostupný v: Russian