Vystoupení studentského divadla z Jerevanu v RSVK v Praze

Vystoupení studentského divadla z Jerevanu v RSVK v Praze

Dne 7. dubna 2014 se ve Velkém sále RSVK v Praze uskutečnilo divadelní představení „Matka“ podle hry jednoho z nejznámějších českých spisovatelů XX. století Karla Čapka v podání studentského divadla Jerevanského státního institutu divadla a kinematografie. Režie a hlavní role se ujala zasloužilá umělkyně Arménie, profesorka Lala Mnacakanjan. Spolu s ní vystoupil jeden z nejlepších arménských herců Armen Karapeťan. Akce v RSVK byla připravena Velvyslanectvím Arménské republiky v ČR a Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Před začátkem představení k četným divákům promluvil mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Arménie v ČR Tigran Sejran, který představil umělecký kolektiv z Jerevanu a označil hostování umělců Jerevanského státního institutu divadla a kinematografie v českém hlavním městě jako důležitou událost v mezinárodní kulturní spolupráci. Také srdečně poděkoval Ruskému středisku vědy a kultury v Praze za poskytnutou podporu. Mezi hosty byli mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Ruska v ČR Sergej Kiselev, mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Běloruska v ČR Vasilij Markovič, rada Velvyslanectví Republiky Kazachstán v ČR Eržaj Jukenov, obchodní zástupce  Ruska v ČR Alexandr Turov, četní představitelé arménské diaspory v Česku, čeští občané a ruští krajané.

Představení podle hry českého spisovatele a dramatika Karla Čapka, kterou napsal v letech 1937-1938, na diváky hluboce zapůsobilo. Ve hře je ostře cítit hluboká tragédie, která hrozila autorově vlasti i celému světu. Téma nelítostné války, která odnímá matce jednoho po druhém nejdražší lidi – muže a pět synů, je v dnešní době velmi aktuální. Představení bylo v arménském jazyce s českými a ruskými titulky a na konci bylo odměněno bouřlivým aplausem.

Diváci se dlouho nemohli rozejít a z celého srdce děkovali vynikajícímu uměleckému kolektivu arménských  herců: Lale Mnacakanjan, Armenu Karapeťanu a rovněž talentované mládeži – absolventům Jerevanského státního institutu divadla a kinematografie Arsenu Azizjanu, Sargisu Bagdasarjanu, Samuelu Tadevosjanu, Agvanu Mnacakanjanu, Vačaganu  Ericjanu.

Představení „Matka“ proběhne též 8. dubna v centru Prahy v divadle Disk.

Tento článek je dostupný v: Russian