K 60. výročí startu družice byl v Planetáriu Praha zahájen festival ruských filmů „Sny a realita“

K 60. výročí startu družice byl v Planetáriu Praha zahájen festival ruských filmů „Sny a realita“

Dne 5. října 2017 byl v Planetáriu Praha zahájen festival ruských (sovětských) filmů „Sny a realita“, věnovaný osvojení vesmíru. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR ve spolupráci s Planetáriem Praha v rámci akcí, věnovaných 60. výročí startu první umělé družice Země.

Na programu festivalu jsou nejlepší ruské a sovětské filmy, věnované vesmíru, kosmonautice a výzkumu kosmického prostoru. Jsou to jak hrané filmy, natočené na základě reálných událostí, tak i vědecko-fantastické. Všechny filmy jsou promítány v ruském jazyce s českými titulky.

Festival zahájil zástupce ředitele Planetária Praha Jan Šifner, který poděkoval Ruskému středisku vědy a kultury v Praze za spolupráci. Zdůraznil, že právě společná práce umožňuje poprvé realizovat tento zajímavý kulturní projekt.

Vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza podtrhl důležitost podpory Planetária Praha a osobně Jana Šifnera při přípravě a realizaci celého cyklu akcí, věnovaných 60. výročí startu družice č.1. Řekl rovněž, že program festivalu zahrnuje nejen nejlepší klasické filmy, ale i poslední ruské filmy.

Festival zahájil legendární film režiséra A. Tarkovského „Solaris“ (SSSR, 1972). Vedoucí oddělení vědy a vzdělávání RSVK v Praze V. Novoselovová představila film a informovala o historii jeho vzniku, zajímavých faktech, spojených s jeho natáčením, hudbou a výběrem herců.

Dne 12. října bude promítnut nový film režiséra D. Kiseljova „Vremja pěrvych“

(Doba prvních, RF, 2017), který vypráví o prvním vystoupení do otevřeného kosmického prostoru dne 18. 3. 1965 sovětským letcem-kosmonautem A. Leonovem.

Na programu jsou rovněž filmyZkrocení ohně“ (režie – D. Chrabrovickij, SSSR, 1972), „Gagarin. První ve vesmíru“ (režie – P. Parchomenko, RF, 2013), „Je těžké být Bohem“ (režie – A. German, RF, 2013), „Hlavní“ (režie – J. Kara, RF, 2015),“ Papírový voják“ (režie – A. German jr., RF, 2008), „Přitažlivost“ ((režie – F. Bondarčuk, RF, 2017).

Festival ruských (sovětských) filmů v Planetáriu Praha potrvá do 23. listopadu 2017.

Tento článek je dostupný v: Russian