Koncert ke Dni Ruska v RSVK v Praze

Koncert ke Dni Ruska v RSVK v Praze

Dne 13. června 2017 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal u příležitosti Dne Ruska koncert akademického sboru „Osanna“ z města Puškino, Moskevská oblast. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Akademický sbor „Osanna“ byl založen v roce 1965. Od jeho vzniku jej více než 50 let vede zasloužilá umělkyně Ruska, profesorka Tamara Zakutskaja. Členy sboru jsou lidé různých profesí, mezi nimiž jsou i profesionální hudebníci.

Sbor „Osanna“ (Hosana) je laureátem mnoha ruských a mezinárodních soutěží a festivalů. Do Prahy sbor zavítal na mezinárodní festival „Kouzelné mosty Prahy“ a umístil se na prvním místě.

Na repertoáru sboru jsou skladby různých stylů. Na koncertě v RSVK u příležitosti Dne Ruska zazněly lidové písně, duchovní hudba a skladby známých autorů, např. S. Rachmaninova a A. Nikolského. Sólově vystoupili J. Žitarová, S. Korobkovová, O. Savčenko, V. Kundik, A. Sokolov a J. Jevdokimov.

Diváci v Ruském středisku vědy a kultury v Praze vysoce ocenili každé vystoupení akademického sboru „Osanna“ a jeho sólistů a odměnili je bouřlivým aplausem.

Koncert ke Dni Ruska si v RSVK v Praze vyslechlo více než 100 posluchačů z řad ruských krajanů a Čechů.

Tento článek je dostupný v: Russian