Atamanská „jolka“ v RSVK v Praze

Atamanská „jolka“ v RSVK v Praze

Dne 19. prosince 2013 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnila dětská oslava „Atamanská jolka“. Akce byla připravena společenskou organizací Všekozáckého svazu českých zemí a Slovenska za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Na vánoční oslavu (jolku) v RSVK kromě dětí členů Všekozáckého svazu byly rovněž pozvány děti z Nedělní pravoslavné školy, Srbské komunity sv. Savvy v Praze a děti z Azylového domu pro osamělé matky s dětmi v Praze.

Na slavnostním zahájení „Jolky“ ataman Všekozáckého svazu českých zemí a Slovenska Michail Dzjuba poblahopřál dětem k blížím se Vánocům a Novému roku. Připomněl, že svátek „Atamanská jolka“ je pokračováním dávných tradic konání dobročinných kozáckých jolek, které organizovala ruská komunita  v Československu od roku 1920 do roku 1938. Po mnoha letech Svaz kozáků obnovil tuto tradici a již druhý rok shromažďuje děti v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze. Ataman rovněž srdečně poděkoval řediteli RSVK za podporu při organizaci této akce.

Děti zhlédly veselé loutkové představení „Vánoční dopis“ pražského divadla „Ulybka“ (Úsměv).

Oslava se neobešla bez kozáckých a vánočních písní, her a tanců okolo svátečního vánočního stromečku. Folklorní soubor „Kazaki Vltavy“ zazpíval koledy v ruském, ukrajinském a českém jazyce. Poblahopřát dětem a předat dárky přišel i Děda Mráz a Sněhurka.  Těchto rolí se zdárně zhostili Alexandr Štěpanov a Adriana Kokuňkovová.

Na závěr večera bylo připraveno bohaté pohoštění pro děti i dospělé.

 

Tento článek je dostupný v: Russian