Finále české celostátní olympiády z ruského jazyka v RSVK v Praze

Finále české celostátní olympiády z ruského jazyka v RSVK v Praze

Ve dnech 10. a 11. dubna 2017 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze konalo finále české celostátní olympiády z ruského jazyka. Na příkaz Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR olympiádu každým rokem již více než 30 let organizuje Národní institut pro další vzdělávání. Letos se po dlouhé pauze jejím oficiálním spoluorganizátorem stalo Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

V tomto roce se Olympiády z ruského jazyka v celém Česku zúčastnilo více než 1300 žáků a studentů. 300 z nich postoupilo do krajských kol. 32 nejlepších poté bojovalo o vítězství ve finále.

V porotě soutěže zasedli přední čeští rusisté včele s vedoucími kateder ruského jazyka a literatury Pedagogických fakult Masarykovy univerzity (Brno) a Karlovy univerzity Simonou Koryčánkovou a Lenkou Rozboudovou.

Olympiádu zahájil a organizátory a účastníky přivítal vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza. Mezi 14 finalisty, kteří studují ruský jazyk méně než tři roky (kategorie SŠ I) zvítězily Tereza Tomášková (1. místo, Nový Bydžov), Iva Táborská (2. místo, Polička) a Barbora Šlajsová (3. místo, Blovice).

Mezi 14 finalisty, již studují ruský jazyk více než tři roky (kategorie SŠ II) zvítězily Viola Krausová (1. místo, Velké Pavlovice), Sabina Farková (2. místo, Kralupy nad Vltavou) a Karolína Hovorková (3. místo, Jablonec nad Nisou).

Letos poprvé zavedli organizátoři olympiády novou kategorii pro studující, kteří mají ruský jazyk jako druhý rodný jazyk (kategorie SŠ III). Díky tomu se soutěže mohli zúčastnit i mladí lidé z ruskojazyčných a dvoujazyčných rodin. Ze 4 finalistů se vítězi stali: Veronika Andrejevová (1. místo, Praha), Tajsija Vojtenko (2. místo, Velké Pavlovice), Justinian Popoviči (3. místo, Kadaň).

Slavnostního ukončení a předání cen vítězům se zúčastnil i mimořádný a zplnomocněný velvyslanec RF v ČR Alexandr Zmejevskij. Ve svém projevu k vítězům a účastníkům řekl: „Váš zájem o ruský jazyk, kulturu a historii je již nyní cenným přínosem do rozvoje dobrých vztahů mezi Českou republikou a Ruskou federací. Tento přínos se bude zvětšovat, vaše znalosti budou růst a možností jejich využití bude stále více.“

Ředitelka Národního institutu pro další vzdělávání Helena Plitcová ve své řeči vysoce ocenila, že se finále olympiády vrátilo na půdu RSVK v Praze.

Všichni účastníci závěrečného kola získali diplomy a suvenýry na památku. Vítězové dostali cenné dárky od sponzorů a knihy od RSVK.

Vítězové z řad ruských krajanů v kategoriích SŠ II a SŠ III se zúčastní programu „Zdravím tě, Rusko“.

Tento článek je dostupný v: Russian