Unikátní výstava kreseb z kolekce Ruské akademie věd (RAV) v Japonsku

Unikátní výstava kreseb z kolekce Ruské akademie věd (RAV) v Japonsku

Dne 8. dubna 2017 byla v Muzeu moderního umění ve městě Saitama zahájena unikátní výstava kreseb známého japonského malíře Kavachary Keiga. Organizátory výstavy byly Knihovna RAV a japonská společnost „Art Impression“. Projektu se rovněž účastní tři japonská muzea. Výstava byla připravena a koná se za pomoci Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR za podpory Velvyslanectví RF v Japonsku.

Výstava je věnována uměleckému dědictví známého japonského mistra malby Kavachary Keiga (1786 – 1860), který působil jako oficiální malíř Holandské obchodní mise na ostrově Dedžima v městě Nagasaki. Tam se setkal se známým německým vědcem Philippem Sieboldem, který si u něho objednal kresby rostoucích v této oblasti rostlin.

Po smrti doktora Siebolda byly všechny kresby na objednávku Ruské císařské akademie věd koupeny od jeho vdovy známým ruským botanikem Karlem Maximovičem, který v letech 1860-1864 též pracoval v Japonsku a v roce 1861 se seznámil se Sieboldem.

V současnosti jsou originální kresby japonského malíře částí sbírky Knihovny AV RF a nacházejí se v Botanickém institutu Komarova v Petrohradě. Sbírka čítá 1054 kreseb, z nichž je 229 nakresleno Keigem a mají jeho osobní razítko. Asi 200 obrázků není podepsáno, ale podle stylu zřejmě rovněž patří štětci tohoto autora.

Tentokrát je na výstavě představeno 125 originálních kreseb Kavachary Keiga. Výstava v Muzeu moderního umění ve městě Saitama potrvá do 21. května 2017.

Poté od 5. srpna do 24. září bude vystavena v Muzeu umění ve městě Shimonoseki (prefektura Yamaguchi).

Ve dnech 7. října – 26. listopadu bude výstava ukázána v rodném městě Keiga Nagasaki v Muzeu historie a kultury (prefektura Nagasaki).

Tento článek je dostupný v: Russian