Ruský dětský tábor „Družnyj“ zahájil turnus v Česku

Ruský dětský tábor „Družnyj“ zahájil turnus v Česku

Dne 22. srpna 2017 v Duchovním a kulturním středisku při Ruské pravoslavné církvi v Karlových Varech začal 5. mezinárodní turnus tábora „Družnyj“. Akce byla organizována ruskou Národní asociací pro rozvoj vzdělání „Tětradka družby“ (Sešitek přátelství), Duchovním a kulturním střediskem při Ruské pravoslavné církvi v Karlových Varech, českou nevládní organizací Mezinárodním kulturním institutem „Klíč“ za podpory Moskevského patriarchátu, Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a Generálního konzulátu RF v Karlových Varech.

Na tábor přijelo 23 dětí se zvláštnostmi vývoje z Permu a Permského kraje. Očekávají je zde hry, tance, písně, diskotéky, intelektuální hry, poznávací dílny, sportovní soutěže, seznámení se s památkami Karlovarského kraje a celého Česka. Tábora se rovněž zúčastní děti ruských krajanů z Česka a studenti z Ruského gymnázia při Duchovním a kulturním středisku v Karlových Varech.

Na zahájení turnusu vystoupili organizátoři tábora: generální konzul RF v Karlových Varech M. Leděněv, koordinátor Komise Karlovarského kraje pro národnostní menšiny P. Vaculík, zástupce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR O. Soloduchin a ředitel Ruského gymnázia v Karlových Varech A. Vagin.

Děti z Ruska představily svá družstva bojovým pokřikem. Jejich čeští vrstevníci předvedli moderní interpretaci bajky I. Krylova Vrána a liška, zazpívali několik známých písní, ke kterým se připojil celý sál.

Cílem tábora je komplexní řešení problémů socializace postižených dětí. Komunikace se „zdravými“ vrstevníky jim pomáhá naučit se jednat jak s nimi, tak i s ostatními lidmi. Víra v sebe, kterou získají díky každodenním vystoupením, se pozitivně odrazí na jejich sebevědomí. Postižené děti se naučí lépe mluvit, starat se o sebe, sebevědoměji vystupovat a věřit ve své schopnosti.

Letos tábor „Družnyj“, který byl založen v roce 2016 v Permském kraji, poprvé překročil hranice Ruska a stal se mezinárodním. Úspěchy jeho pedagogů byly vyzdviženy na mezinárodní konferenci, věnované sociálním inovacím ve vzdělání, jež proběhla pod záštitou Evropského oddělení OSN v červnu 2017 v Ženevě.

První mezinárodní turnus tábora „Družnyj“ v Karlových Varech bude trvat do 30. srpna 2017.

Tento článek je dostupný v: Russian