Koncert v rámci projektu „Rusko – láska bez hranic“ v RSVK v Praze

Koncert v rámci projektu „Rusko – láska bez hranic“ v RSVK v Praze

Dne 7. března 2017 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal koncert vážné a operní hudby „Osudová žena“, věnovaný Mezinárodnímu dni žen. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Před začátkem koncertu vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza předal květiny, čestné diplomy a dárky na památku krajanům, kteří aktivně spolupracují se zastupitelstvím a jejichž činnost představuje velký přínos pro rozvoj a upevňování přátelských styků Ruska a Česka. Diplomy RSVK byly oceněny: předsedkyně Koordinační rady ruských krajanů Ljubov Vondroušková, prezidentka Mezinárodního kulturního institutu Klíč Anna Jevsinová, vedoucí zastoupení ceny „Stříbrný lukostřelec“ – Česko Jelena Sorokinová, šéfredaktorka časopisu „Diplomat“ Olga Dovgaň, šéfredaktorka novin „Pražský telegraf“ Natalie Sudlenkovová, vedoucí uměleckého sdružení „Mir iskusstva“ Světlana Suvorovová, vedoucí asociace dětského tvůrčího rozvoje „Lukáš“ Tatiana Maritc a Xenie Kovalová a vedoucí studentského divadla „T-art studio“ Věra Syčevová.

Poté se konal u příležitosti MDŽ koncert vážné a operní hudby, který připravila a uváděla sólistka Státní opery Praha Tachira Menaždinovová.

Na koncertě zazněla díla vážné a operní hudby, jež jsou spojeny obrazem osudové ženy. Zasloužilá umělkyně Tatarstánu, sólistka Státní opery Praha Galija Ibragimovová a absolventka Hudební akademie C. Monteverdi Ilona Pavlovová zazpívaly několik árií světových mistrů.

Klavírní doprovod zabezpečil laureát mezinárodních soutěží Filipp Subbotin, který rovněž zahrál dva valčíky F. Chopina.

Na koncertě bylo přítomno více než 70 posluchačů z řad ruských krajanů a Čechů, kteří vysoce ocenili umění interpretů a odměnili je bouřlivým potleskem.

Tento článek je dostupný v: Russian