Koncert souboru ruských lidových nástrojů „Žemčug“ (Perla) v Praze

Koncert souboru ruských lidových nástrojů „Žemčug“ (Perla) v Praze

Dne 19. listopadu 2019 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal koncert souboru ruských lidových nástrojů „Žemčug“ (Perla) z Petrohradu. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Mladý talentovaný soubor z Petrohradu, laureát mezinárodních a všeruských soutěží pod vedením Sofii Jegorovovi vystoupil před českými diváky s bohatým programem autorských a ruských lidových písní, a rovněž instrumentálními kompozicemi.

Soubor zahrál skladby jak v originálním znění, tak i ve vlastním zpracování. Byly mezi nimi i kompozice, vytvořené ve stylu moderní elektronické hudby. Zazněly živě na lidových nástrojích.

Na programu koncertu byly písně z repertoáru L. Zykinové, O. Voroněc, Kubánského kozáckého sboru, lidové písně, instrumentální kompozice a hudba v moderním podání.

Diváci zvlášť ocenili hudební kompozice v podání ruské krajanky, absolventky Petrohradské státní konzervatoře N.Rimského-Korsakova O. Vasiljevové na starém ruském hudebním nástroji – gusle.

Návštěvníci ocenili každé vystoupení umělců bouřlivým potleskem. Jako přídavek hudebníci zahráli několik známých ruských lidových písní.

Tento článek je dostupný v: Russian